Sunnuntai 23.5.10

Olihan kivikkoinen ja jännittävä tämä tsekkien nousu täpärin voitoin mestariksi. Ilomielin sen heille soi, Suomenkin tappion.

Jaan Krossin Pietarin tiellä on mainio salaovela kuvaus Raakveren asukkaiden yrityksestä saada vanhat privilegiot takaisin kartanon valloitustahdon alta. Sitä lukiessa nousee toisinaan mieleen tämäkin itsenäisyys- ja liitoskeskustelu hyvässä Hämeenkyrössä, vaikka aika ja mittasuhteet ovat peräti toiset. Itsenäisyys on aina ollut tavoittelemisen arvoinen, kaikkina aikoina, virolaiset sen tietävät jos ketkä.

Draamasarja Tuulten pieksemä maa, jota silmä kovana seuraan, on ehtinyt sotavuosiin ja synkkeneviin vaiheisiin. Pätsin ja Laidonerin johtajuudesta annetaan kovin defaitistinen kuva, samoin useimpien asenteista.

No Hämeenkyrössä ei ainakaan olla antautumismielellä, mutta myös kansanluonteen ikävät piirteet korostuvat keskusteluissa: muualtatulijan epäily jo lähtöasemissa, panettelu ja alhainen vihjailu sekä omakylläinen itsekehu.