Tiistaiaamuna 22.6.10

Johan on kova ja valaiseva juttu Hesarissa, meinasi aamuteekin jäähtyä sitä lukiessa. Sanoma-konsernin Learning & Literature liiketoimintaryhmän johtaja Jacques Eijkens sanoo suorat sanat WSOY:n tilanteesta ja kustannusmaailmasta yleensä ja Sofi Oksasesta erityisesti. Ei synny enää epäilystä, mistä on kysymys.

Tässä nyt huvittaa se, kuinka pihalla vaikkapa oman kirjailijaliittomme puheenjohtaja tai kirjallisuuden professori olivat kommentoidessaan Oksasen potkuja. Ikään kuin kyse olisi tavanomaisesta kustantajan vaihdoksesta – ”ainahan on naristu kustantajan asioista” – kun todellisuudessa on tapahtumassa melkoinen suunnanmuutos. Koko vanha kulttuuri muuttuu.

Hyvään vaiko huonoon suuntaan? Ainoa keino vastustaa olisi vastustaa globalisaatiota ja markkinataloutta. Siihen harvan kirjailijan voimat riittävät. Oksanen yritti muuttaa kustantajansa toimintatapaa ja ajoi seinään.

Tänään odotellaan tietoja irtisanomisista. Ainoa varma asia on, että kirjan kustantaminen ei palaa entiselleen. Eijkensin mukaan meillä on liian kauan hellitty perinteitä, nyt ne murtuvat. On vain killuttava mukana, kukin taitojensa ja voimiensa mukaan.

Toinen aamun uutinen on Aamulehdessä: Hämeenkyröön on tulossa sen kiistellyn ja kaadetun jätteenpolttolaitoksen sijaan uusi mahtava biovoimalaitos. Siihen ollaan ehkä valmiimpia, sijoitus ainakin on loogisempi ja luontoa säästävä, kun laitos tulee teollisuuslaitoksen yhteyteen eikä järven rantaan. Katsotaan mitä tämän laitoksen vaiheilla alkaa tapahtua; rekkaralli puunkuljetuksineen ainakin kiihtyy.

Vesan kanssa havaitsimme, että Sotilasaikakauslehdessä Juhani Sillanpää suosittelee Jylhä-kirjaamme upseerikoulutuksessa käytettäväksi syväjohtamisen oppikirjana. Tuntemattoman sotilaan jälkeen tämä olisi toinen kaunokirjallisuudesta nouseva teos, jota sotilasjohto voisi koulutuksessa hyödyntää. Emme panisi pahaksemme.

Kun uudessa Parnassossa on merkillinen harminpurkaus arvostelun paikalla Lasinkirkas, hullunrohkea -teoksesta, Vesa aivan oikein totesi, että Sotilasaikakauslehti olisi senkin arvostellut paremmin. Täytynee ruveta tilaamaan sitä lehteä Parnasson sijaan.