Suven ja runon päivänä 2010

Lyyrinen teema jatkuu, lippua nostettaessa oli lausuttava tietysti Leinoa ja Marja heläytti ’Aamulaulun’. Tunnelmassa ollaan.

Aho hallitsee, nyt jatkoluennassa Papin rouva. Miten tuntui se edellinen raikkaammalta, se on jotensakin nuorekkaasti vetäisty, kun taas tässä on jo tietoisemman tekijän suunnittelua ja venyttelyä. Johtuu ehkä siitäkin, että tunnen tämän entuudesta. Katsotaan kun pääsen loppuun.

Piti pyöräilemäni Kyröskoskelle Kuivurin kesäjuhlaan, mutta Marja varoitti helteestä, joten autoilin. Siellä juhlitaan tehdaskylän 150-vuotista elämää verkkaiseen kyröläiseen tyyliin. VPK:n soittokunta soitteli, naiskuoro lauleli ja Pekka Laine ennusti puheessaan, kuinka kylälle tulee käymään muutosten ja ohitustien myötä. Kaupallinen keskus siirtyy Tippavaaraan, mutta milläs sinne vaellat, autoton vanhus harjun taloista? Kaiketi Kyröskoski silti sinnittelee ainakin niin kauan kuin tehdaskin.

Sisällä katseltiin liukuvalta levyltä vanhoja kuvia ilman selostusta, mutta onneksi oli vierellä Snellmanin Jussi elävänä selostajana. Jussi kirjoitti lehteen riipaisevan jutun köyhän pojan kokemuksista Kyröskoskella, mutta niin vain alkoi soittaa trumpettia ja soittelee vieläkin. Serkkuni Kivimäen Timo, toinen trumpetisti, vilahti hänkin kuvissa Lehtolan Paulin kvintetin jäsenenä.

Omat muistoni Kyröskoskelta juontavat 50- ja 60-luvuilta, jolloin lomailin paljonkin Kaiskolla ja Kivimäessä tätieni ja serkkujeni luona. Etupäässä urheiltiin, seikkailtiin kylällä ja luettiin jännäreitä. Nikkilän Lasse aikoinaan usutti kirjoittamaan suuren Kyröskoski-eepoksen sen ainaisen Sillanpään sijasta, mutta nyt on manan majoilla Lasse monine tarinoineen. Kun ehtisi vaan, omaleimaisessa yhteisössä olisi aineksia.

Tuulikilta kuulin entisen MTV-esimieheni Upi Malisen kuulumisia Kangasniemellä, missä asuu ja järjestää musiikkitapahtumaa Puulavedellä. Ja kuulin että Kangaslahden Maija on vaivihkaa vihitty, onneksi olkoon!

Heti lähtivät monet muistot vierimään kun vähän aikaa Kuivurilla viivähdin. Jouko Hannu jäi sinne loppuohjelmaa juontelemaan, äijät ukonsuuhun palloa heittelemään, mammat keskenään turisemaan.

Illalla tarkattiin taas tauon jälkeen matsia, kuinka Hollanti päihitti selvästi joskin täpärästi urhean Uruguayn. Nyt kun tehokas Saksa selvittää horjahtelevan Espanjan, saadaankin keskieurooppalaisten välinen finaali. Komea ukonilma säesti ja katkaisikin matsin, kun sähköt menivät, mutta onneksi palasivat. Ihmeesti puhdisti ilmaa ja rännejä ja laitureita ja perunat ja kasvimaat virkistyivät. Mutta tärkeintä että Ylivakerin hehkeän kuivat heinät saatiin paalatuiksi juuri parahiksi ennen myräkkää. Tyttöjen hevosille ne menevät, kun ei talossa enää lehmiä ole. Lauri on isäntä, Tauno talkooväkineen renkinä heiluu.