Maanantai 20.9.10

Apulaissyyttäjä Jorma Kalskeen kannanotto avartaa tervetulleesti poliitikkojen vaalirahakysymyksiä ja jääviyksiä. Valtakunnanoikeuteenhan pitäisi haastaa koko poliittinen järjestelmä menneiden vuosien ja vuosikymmenten menettelytavoista, mutta kuinka syyttää järjestelmää? Kuka siitä vastaisi. Voisi tulla tungos Säätytaloon. Helpompi on panna yksi Vanhanen kiikkiin ja siten pestä kanssakähmijöiden kädet. Kalske edes yritti puhua asiaa.

Ruotsissa on omanlaisensa poliittinen mentaliteetti, vähän hysteerinen. Siellä voidaan jopa kampanjoida jotakin erityistä puoluetta vastaan. älkää ainakaan noita äänestäkö! Sitten koko valtablokki laidasta laitaan julistaa vaalin jälkeen yhden ryhmän, parikymmentä edustajaa, suunnilleen spitaalisiksi. Eikö tällainen käänny syrjittyjen voitoksi. Jos täällä joku viisaiden yhteenliittymä alkaisi julkisesti varoitella, että älkää nyt missään nimessä Soinin sakkia äänestäkö, siitähän vasta äänivyöry koituisi. Suomalainen on pirullisempi ja vastahankaisempi kuin solidi svenski. Myös suvaitsevampi. Täällä Soini tallustelee pian hallitukseen.

Francon aika käynnistyi taasen uusin jaksoin. Ensimmäinen osa oli erinomainen poliittisen paniikin kuvaus. Paniikki seurasi attentaattia, joka kuvattiin vaikuttavasti. Sarja näyttää ihmisten intohimot ja sekoilut suurempaa kuviota vasten. Se on syvempää dokumenttia kuin dokumentit, koska se menee ihmisten sisuksiin ja suhteisiin.