Aleksis Kiven päivänä 2010

Kiersin Lapinlahden sairaalan Aleksin kunniaksi, mahtava rakennuskompleksi. En ole koskaan käynyt sisällä enkä käy tänäänkään. Kuljeskelua Hietalahden hautausmaalla, loputon kulttuurihistorian löytömaa.

Tekstikritiikki Nummisuutareista on hauskaa luettavaa, myös opettavaista. Mutta miksi intertekstuaalisia tulkintoja on faktojen joukossa. Kun Topias kehuu, kuinka Esko pian vaimoonsa ”kiinni-liittyy”, kuka tulisi ajatelleeksi Mooseksen kirjaa ja luomiskertomusta? Paitsi äärilleen pinnistävä kirjallisuudentutkija. Kun Iivarin repliikissä vilahtaa tuhlaajapoika, alaviitteet valmistelevat raamatullista teemaa jo mahdollisimman aikaisin ja etäältä. Jne. Kivi tunsi Pipliansa, mutta tutkimus tekee hänestä tietoisempaa viittailijaa kuin koskaan osasi itse aavistaa. Mutta silti: rattoisa ja oppinut teos.

Vuoden norssi muutaman vuoden takaa Lauri Tarasti täräytti jälleen. Esteellisyyssäännökset voivat saada vielä kokonaan uusia tulkintoja. Oikeuskanslerin toimia on ennenkin arvosteltu, nyt Vanhanen taitaa hyvinkin välttyä poliisitutkinnalta valtakunnanoikeudesta puhumattakaan. Keskustelu ainakin sai uuden käänteen.

Sitten lyhyt latautuva loma, vähän taukoa näihin raapaisuihin.