Tuomaanpäivä 2010

Tein kuten arkkipiispa emeritus John Vikström ja arvatenkin muutama satatuhatta muuta: hain joulukuusen. Tällä kerralla se oli helppoa, sillä Tauno oli katkaissut pari vahvaoksaista latvakuusta, joista sain valita. Monesti jo kesällä katson kuusen valmiiksi saunarannan tiheikössä, mutta niissä ei ole tätä vartevuutta ja tukevuutta. Kun kuusi oli päivän pannuhuoneessa sulanut, panin sen jo jalkaan illalla. Siitä lähtee joulu varsinaisesti tulemaan.

Kuusen symboliikkaa ja legendan taustaa Vikström selvitti maanantain aamuhartaudessa valaisevasti. En ole tiennyt, että sillekin on luotu tällainen pohjoiskristillinen merkitysvaranto. Siinä se nyt alastonna seisoo ja hallitsee pirttiä, totuttelee oloonsa ja odottelee koristeita. Tuskin aavistaa mitä kaikkea kolminaisuutta on neulastensa kärjissä sisälle tuonut.

Keskustellaan edelleen joulun kristillisyydestä. Onkohan kovin paha korostaa sitä kautta rauhan sanomaa. On kuvauksia siitä, kuinka joulua jouduttiin viettämään salaa kodeissa verhojen takana Virossa ja muissa Baltian maissa. Olikohan Varissuon koulusta Turusta se reipas opettaja, joka pisti 80-prosenttisesti maahanmuuttajavoittoisen koulunsa nauttimaan perinteisestä joulujuhlasta ja hyvin näytti tv:ssä muuttajille maittavan. Mutta aina on kotimaisia tärkeilijöitä, jotka tietävät muuttajiakin paremmin mitä heidän toiveisiinsa kuuluu.

Poikani kävi hakemassa joulupussinsa ja toivottelemassa pyhiä. Lähtee tyttönsä perheeseen pohjoiseen joulunviettoon. Kyllä me täällä pärjäillään, odotellaan sentään joitakuita perheestä ja suvusta joulupöytään. Ehkä entiset suurjoulut vielä kerran palaavat. Vainajia tulee taas muistetuksi.

Illalla saunatuvan siivoilua alakerrassa. Taitaa jäädä Impivaaran savusauna taaskin lämmittämättä, jos luvatut pakkaset paukahtelevat. Ei joulusauna hyvin käynyt veljeksiltäkään. Radio helisyttelee valvojaisia ja kansanmusiikkia. Jussi Björling veti ruotsinkielisellä puolella ’Helga nattin’, hieno hetki. Kunpa sitä ei ihan puhki soitettaisi tulevina päivinä. Kuuluu emännän hyörinä. Joulu saa ruveta tuleskelemaan.