Keskiviikko 12.1.11

Päivälehden arkistossa lukemassa Juhani Ahon kirjeenvaihtoa. Antti J. Aho on käyttänyt niitä paljon mutta valikoiden, samoin tietysti julkaistut kirjekokoelmat. Kiintoisia ovat ne kirjeet ja katkelmat, jotka jääneet eri syistä varjoon.

Kappelissa neuvonpito tulevista tapahtumista Ahon vaiheilla Järvenpäässä. Näitä tulee monenlaisia. Kulttuurijohtajan kaavailema pääjuhla vaikuttaa ainakin tämänpäiväiseltä, museaalisuus kaukana. Keskustelu voi lähteä Ahosta ja kytkeytyä tämän päivän vahvasti muuttuvaan kustannusmaailmaan.

Dokumentti Markku Koivistosta ja Nokian herätyksestä pani miettimään, miksi siellä lähestytään Jumalaa näin jumalattoman vaikeasti ja suurieleisesti. Eikö yhteys voi olla välitöntä kuten Luther yritti tolkuttaa. Miksi massatapahtumat, jättikonsertit, riskibudjetit, kaikki hihhuloinnit, joita sydänsairas mies yrittää pitää pinnalla henkensä kaupalla?