Maanantai 7.3.11

Lauantai meni hiukan pommiin, kun piti päivystää lisäsängyntuojaa, joka ei koskaan tullut. Kuulemma tyypillistä ranskalaista meininkiä, sopimuksista ei aina pidetä. Piti tulla uusi jääkaappi ja uunikin, mutta ei mitään. Yksi kaveri toi aamulla petauspatjan ja vei toisen pois, siinä kaikki. (Nämä ei siis meidän tilaamia!)

Sunnuntai Pariisissa; säteilevä päivä, ihmisiä valtavasti liikkeellä, puistoissa pelattiin jalkapalloa minkä milläkin kokoonpanolla, perheitä kävelyllä, toiset voimistelemassa pikkuhousuissa ja urheilupaidoissa, juoksijoita kaikkialla. Kunnioitimme Ranskan kahta kovinta veikkoa, Napoleonia ja de Gaullea. Jälkimmäisen uudehko museo (Sarkozy avannut 2008) Invalidikirkon sotamuseossa erityisen hieno ja vaikuttava. Kannattaa vaeltaa läpi aikakausien upeiden kuvaheijasteiden, filmien ja teksois Mauduit, joka tanssii omia koreografioitaan kuin tuli ja leimaus, hyppää vähältä ettei päätään kattoon. Saanut juuri jonkun korkean palkinnon: uusi Nurejev? Niin, hänenkin Don Quichottesta nähtiin kohtaus, upea juttu ja varsinkin Mauduit’n tulkinta Tchaikovskin yöromantiikasta. Tanssijoita parikymmentä, salskeita sankareita, unelmanohuita ballerinoja, ohjelmaa koko rahan edestä kolmisen tuntia.

Pilvisen ja tihkusateisen sunnuntain päätteeksi lampsimme vielä tänne Maintenonin linnaan kuulemaan jazzia! Kuuluisa pianisti Manuel Rocheman taituroi ja tunnelmoi puolitoista tuntia Evansia, Ellingtonia, Mandelia, paria omaakin sävellystään intiimissa linnansalissa. Olisi siinä ollut Aurinkokuninkaallakin kuuntelemista. Tämän järjesti linnan ystävien yhdistys, varttunutta väkeä enimmäkseen. Jaska Tahko hei siellä Karstulassa, huomaatko, ma alan kehittyä, tosin aika myöhään.

Muuten vietetty hiljaiseloa ja tutkittu viimeksi Venny Soldan-Brofeldtin Pariisin kausia ja taidetta sekä avioliittoa tämän partasuun Jussi-uroon kanssa. Miksi Aho niin varhain ukkoutui ja kuolikin alle kuusikymppisenä, kova metsä- ja kalamies, terve koko ikänsä. Venny eli 25 vuotta hänen jälkeensä, mutta ei mikään helppo elämä hänelläkään.

Huoltokaveri toi uuden uunin, mutta sitä ei voinut asentaa, koska pistorasia aivan antiikkinen. Leviteltiin käsiä, ranskalaista meininkiä. Haravoitu lehtiä, uurastettu kovasti. Marja laukkaa villisti täkäläisten lintujen perässä. Nautittiin lounas Brasseriessa, joka täynnä suuria perhepöydällisiä. Täällä sukukunnat vaarista vauvoihin osaavat nauttia yhteisiä aterioita oikein olan takaa.