Sunnuntai 10.4.11

Aamulenkillä Myllykolussa. Sekin on Hämeenkyrön kunniaksi todettava, että tehdään ainakin suuria kunnostussuunnitelmia ja tiedotetaan niistä näkyvästi. Kaipa täällä sitten työtkin alkavat. Pieni pelko on edelleen siitä, ettei vaan tehdä liian korskeaa. Kun Myllykolun ominaisluonne on vaatimaton, luonnonläheinen ja alkukantainen. Esimerkiksi näyttämölle johtava silta ei suinkaan ole ”tullut tiensä päähän”, kuten Vilja Pylsy hauskasti ilmoittaa. Se on vankkaa ja kestävää tekoa, eikä sen yli millään maansiirtokoneella tarvitse pyrkiäkään.

Ollaan kumminkin toivorikkaita. Täytyy tästä jo etsiskellä työhanskoja tulevia talkoita varten. Pannaan samalla kuntoon Töllinmäki.

Huikaisevan kauniita kevätpäiviä, viiltävän tuulisia. Tänään ajettava edestakaisin Jyväskylään Kuokkalan kartanoon katsomaan kuinka se syksyllä tilauksesta kirjoittamani monologi Patruunan parhaat vuodet toimii Kunto Ojansivun esittämänä. Hyvin toimi, eloisa ja rehevä esitys. Läpileikkaus 1800-luvun lopun taloudellisesta noususta erään self made manin kokemana. Rosoa ja rönsyä riittämiin. Ehkä näyttämölle lisätty ”omantunnon ääni” oli vähän turha, mutta jos siitä on tukea esittäjälle niin mikäs siinä. Monologi antaa kartanon patruunan, kauppaneuvos Julius Johnsonin kertoa vaiherikkaasta elämästään, yksin, koska hänen illallisvieraansa Joel Lehtonen ei koskaan saavu paikalle. Kauko Sorjosen tekemä tilaus koski nimenomaan yhden näyttelijän esitystä. Tapahtumapaikka on autenttinen, saliin mahtuu puolisensataa katsojaa. Esityksiä jatketaan kuulemma syksyllä, yksi on vielä ensi lauantaina.

Viemisinä kotiin ruusu, kirja Viivi Lönnistä ja esityksen juliste. Marja iloinen, kun palasin taas hengissä. Haluaa juuri katsoa kuinka Katri pärjää Idolsien tuomarina, varmaan loistavasti. Kukaties kohtaamme Wallanderin merkeissä myöhemmällä. Lämpötila on noussut jo kahdeksaantoista, hienoa. Viihdyn täällä yläkerran työhuoneessa, joka on kaikista paras huoneeni. Ikkunasta rauhoittava kevätiltainen näkymä yli lumipälvisen pellon Saavutukseen ja järvelle. Vain yksi talotulokas särkee harmonian. Kuultiin uhkaava tieto Kierikkalan puolelta: pelto myynnissä siitä upeimmalta aukeamalta. Otettava tarkemmin selvää mitä siellä meinataan.