Torstai 14.4.11

Jospa jo päästäisiin vaaliväittelyistä. Ihailtavaa sitkeyttä osoittavat puheenjohtajat. Palkittakoon heidät runsailla äänillä.

Laitettiin taas kuvia Södikalla, kova kolmen tunnin sessio, mutta tuleepa rikas ja elävä kuvitus Ahoon, sen voi jo sanoa. Monia ennen julkaisemattomia, runsaudenpula vain vaivaa. Hienoa tehdä kirjaa, kun kustantaja ottaa näin tosissaan. Tekstiin hyökätään pääsiäisen jälkeen.

Amos Ozin Ehkä jossakin muualla (1966) on ensimmäinen laajemmin muille kielille käännetty kibbutsin kuvaus, eloisa rakkaus- ja kollektiiviromaani, hyvin pro-israelilainen, ei kuitenkaan kiusallisuuteen saakka propagandistinen, sillä maan ja kansan heikkoudet kuvataan siekailematta. Vihollisia on vuorilla rajan tuntumassa ja viekoittelijoita diasporassa Saksassa. Moraalin kestävyydestä erisuuntaisissa paineissa on kysymys.

Virta avasi suorasukaisen puhuttelun pedofiliasta ja oman käden oikeudesta. Kiintoisaa oli sekin harvinaisempi piirre, että päähenkilö on niin epäsympaattisesti väärässä suhteessa alaiseensa. Beck ja Wallander omaavat samoja piirteitä, mutta pehmeämmin, ruotsalaisella sordiinolla. Muutama laina (Virta ja tytär, Gunvaldin kotiversio etc.) pistää silmään.

Kevät hurmaa ja kiihdyttää. Hyvien päätösten, ideoiden tulva. Koetetaan pidätellä.