Maanantai 6.6.11

Melko vilkas viikko alkamassa.

Tein aamulla kaupunkivaatteissa kaksi maalia kentällä ja hurautin Helsinkiin. WSOY:n kustannuspäällikkö Sari Forsström tarjosi ystävällisesti lounaan Savoyssa Ahon valmistumisen kunniaksi. Maineensa veroinen ruoka tässä uljaiden näköalojen paikassa ja todella ystävällinen palvelu. Parsan ja lohen ohessa sinkoili ideoita monestakin tulevasta aiheesta, katsotaan sitten mitkä niistä tosimielessä alkavat nousta.

Lounaalta kokoukseen Tietokirjailijoiden toimistoon Ritarihuoneelle. Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelmavaliokunta hioi vielä viimeistelyt tulevan kesän Rikos-teemaan, tarkasteli omaa tulevaisuuttaan, ja sitten paineltiin joukkuepaidat päällä Akateemiseen kirjakauppaan ja johtajan Annamari Arrakoski-Engardtin huoneeseen, minne kertyi kirjallista kaartia, dekkaristit Outi Pakkanen ja Eppu Nuotio sekä Kurt Nuotio ja lopulta Lasse Lehtinen, jolta tiukkasimme hallituksenmuodostustilannetta. Lasse toiveena oli, että Jyrki ja Jutta vielä tapaisivat jossakin intiimissä paikassa ja päättäisivät, että yritetään vielä kerran… Mutta toiveajatteluksi Lasse tämän myönsi. Toivotimme onnea hänen presidenttikampanjalleen, joka näin julistettiin alkaneeksi.

Mehän kahautimme sitten todistamaan rikosten moninaisuudesta ja käyttökelpoisuudesta, jopa kannattavuudesta kohtauspaikan estradille. Puhutin Outia ja Eppua, mikä oli erittäin helppoa, ja Kirsti Mäkinen kiristi Lasselta käsityksiä poliittisista rikoksista. Ei siinäkään vaikeuksia ilmennyt. Kaikesta tällaisesta sitten jatkamme Vammalassa eli suuressa Sastamalassa esitelmin ja paneelein, eikä unohdeta myöskään juhlivaa Juhani Ahoa, rikoskirjailijaa eräältä kantiltaan. Lopuksi Lasse muistutti tärkeästä asiasta: Vanhan kirjallisuuden päivät kerää tuhansin määrin ihmisiä sanan ja sävelten ja näyttelyiden äärelle maksuttomiin tilaisuuksiin, mutta tapahtuman valtionapu on häpeällisen pieni. Siihen korjaus ja äkkiä!

Vesan laskujen mukaan kuulijoita oli sentään seitsemisenkymmentä näin kesäisenä maanantaipäivänä, jopa Hannele ja Michael Branchin tapasimme vasta Lontoosta Suomeen saapuneina. Kallistimme Vesan kanssa oluet Teatteriravintolassa, minkä jälkeen oli vielä paineltava tekemään viimeisiä kuvatekstejä kämpille. Iltaurakan jälkeen katsoin ansainneeni kevyen iltapalan ja lasin punaviiniä kulmakuppilassa Korkeavuodenkadulla. Huomenna programmi jatkuu.