Sunnuntai 4.9.11

Luojan kiitos kisat päättyvät, vaikka niistä on ollut se siunaus, että tällainen aamuvarhainen kuhkija on saanut ajankulua jopa alkuerien ja karsintojen katselusta. Suomi pyyhkäistiin niin tyystin kartalta, että tuntuu omituiselta ajatella EM-kisoja ensi vuonna Helsingissä. Asenneko kohdallaan?

Tampereen Työväen Teatterin 110-vuotisjuhla näkyy juhlitun. Kahdella edellisellä kerralla olin mukana, ensin valmistui 1991 teatterin historian ensimmäinen osa ja 2001 sitten kolmas. Tuli sellainenkin möhkäle huhkituksi, nyt näyttävät sentään käyttäneen teoksen tietoja juhlanäytelmän ylikookkaassa ohjelmalehtisessä. Olen samaa mieltä kuin perjantainen vierustoveri Raija-Sinikka Rantala, että ohjelmalehtisen täytyy mahtua miehen takin taskuun

Sinänsä oli turvallista katsella Anna Liisaa, kun seurassamme olivat sekä pääosan esittäjän äiti että Minna Canthin seuran puheenjohtaja. Tulimme sopivasti informoiduiksi, tosin äiti jäävinä pidättyi tyttären suorituksen arvioinnista. Hesarin ja Aamulehden arvostelut menevät samaan suuntaan kuin omat aatokseni, tosin Anne Välinoro pitää Teija Auvisen ruumillistamaa Minnaa luontevana ratkaisuna. Mutta hänestäkin näin suuri koneisto uhkaa peittää tarinan. Lauri Meri havaitsee kiintoisasti, että esityksestä on häivytetty Anna Liisan kristillinen kilvoittelu. Se ei ikään kuin kuulu tähän aikaan, ja siihen liittyy Johanneksen viimeisen tärkeän repliikin poistaminen. Tähän ja ehkä entiseenkin aikaan liittyi sitten seksuaalisen kiihkon alleviivaus koko kyläyhteisössä, joka voisi selittää ja hyvittää Anna Liisan teon vai kuinka.

Oma lukunsa on Hannu Lindholmin lavastus, jossa Aimo Kanervan maalauksia muistuttava kuusimetsä puhuttelee symboliikallaan. Eräässä kohdassa Anna Liisa työntää kuusikkoa taaemmas, varsin puhutteleva oivallus. Puolukkaämpärin kierrätystä en huomannut pitää niin loistavana ideana kuin Lauri.

Retkeilin sen sijaan sienikori käsivarrella Myllykoluun, vähän oli taas edistytty rakennustöissä. Vieläkin huokaisen, että paikan perustunnelma näyttää sittenkin säilyvän näissä mullistuksissa. Hienoa työtä siellä tehdään, toivottavasti ehditään valmiiksi ensi kesään. Jaakko Väre lennätti jo näytelmäsopimuksen eilen allekirjoitettavaksi.