Maanantai 12.9.11

Hauska tapahtuma aamupäivällä: Juhani Ahon patsas paljastettiin uudelleen.

Tosin patsas otti aloitteen ja paljasti itse itsensä tasan kello 11, jolloin tilaisuuden piti alkaa: kangas valahti tuulessa Jussin harteilta, ja siinä hän juhlayleisöä vapain päin tervehti.

Ahon pojantyttärenpoika Jussi Brofeldt oli idean isä ja esitti suvun tervehdyksen. Pääjärjestäjä oli kaupunginkirjasto, mukana kustantajat ja muita tahoja. Ahon seuraa taas vähän kaivattiin, mutta muut laskivat senkin edestä kukkia patsaalle. Pidin pienen juhlapuheen lähinnä Ahon perheen kokemuksista sinä aikana 1911-1919, kun he asuivat viereisen talon yläkerrassa. Harvalla patsaalla on niin luontainen paikka kuin tällä. Jussin, Vennyn, Leinon ja Topeliuksen näyttämölliset hahmot toivat lisää visuaalista väriä tilaisuuteen, samoin kuohuviinitarjoilu.

Saatoin myös muistella, kuinka osuin lukiolaisena paikalle jo tasan 50 vuotta sitten, jolloin patsas ensimmäisen kerran paljastettiin. Jussi Brofeldt oli kuulemma samassa tilaisuudessa