Keskiviikko 14.9.11

Kuin tuliaisiksi Hämeenkyröön Teema näytti eilen Tapiovaaran Miehen tien. Piti vain alkua kertaamani, mutta niin jäin kiinni ensin komeisiin maisemiin ja sitten itse tarinaankin, hyviin näyttelijöihin ja omaperäiseen kuvakerrontaan. Tapiovaara oli äkkiä kehittynyt sitten Juhan.

Tämähän on lähes kokonaan Hämeenkyrössä filmattu viimeisenä ehjänä kesänä 1939, mitä sitten paikattiin ohjaajan kaatumisen jälkeen 1940. Pääasiassa siinä oli Laitilan ja Jumesniemen aitoja näkymiä. Kyllä oli sykähdyttävää, itse FE-äijäkin siellä Laitilan suulitansseissa penkillä hatun räystäs silmillä yhden luonnikkaan repliikin pudottamassa. Tanssimassa koko sen ajan nuoriso näiltä kyliltä. Mietin missä määrin elokuvan uudet repliikit olivat kirjailijan ja ohjaajan yhteistyötä, varmaan ne ainakin tarkistutettiin Sillanpäällä, joka seurasi innokkaasti kuvauksia