Perjantai 16.9.11

Sillanpään 123-vuotispäivä. Lähetin viestin Töllinmäen aidan jatkamisen tarpeellisuudesta.

Merkittävä vierailu Engelin aukiolla. Pääsimme tutustumaan upeaan asuntoon, jossa Juhani Ahon perhe vietti dramaattiset vuodet 1911-1919. Seija Hansson esitteli kotiaan, parvekkeen näkymiä merelle, talon vaiheita sekä aineistoa sen rikkaasta kulttuurihistoriasta. Kuulimme myös Eiran rauhaa uhkaavista häiriötekijöistä: rannan helikopterikentästä (viisi starttia päivässä!) ja skeittikentästä, jonka meteli jatkuu myöhään yöhön. Pro Eira ja rouva Hansson tekevät voitavansa, mutta mahteja vastaan on vaikea taistella.

Iltapäivällä nautin lounaan Zucchinissa Markku Envallin kanssa keskustellen näiden päivien kirjallisista kysymyksistä. Sen verran meillä kummallakin on vanhaa tuntumaa yliopistomaailmaan, että saatoimme asettaa Jyrki Nummen Aho-kritiikin omapohjaisiin kehyksiinsä. Markulta on tulossa aforismin teon opas! Hämmästyttävä idea, jota kuulemma on ruokkinut Antti Tuurin muisteleva kirja romaanin teosta. Keväällä ilmestyy Markun uusi esseekokoelma. Kävelimme sitten katsastamaan Ahon patsasta, jonka jalustalla on yhä uudelleenpaljastuksen kukat.

Pressiklubissa keskusteltiin jo maltillisesti huvittaviin mittasuhteisiin kiihotetusta Halla-ahon tapauksesta