Torstai 8.12.11

Otavan jugendlinnassa Uudenmaankadulla on pidetty takkatuli- ja kävelykonsertteja 40 vuotta. Taisin olla mukana jonkun kerran jo 70-luvun lopulla, kokemuksia on siitä pitäen kertynyt. Rauhallisempaa on kuin ennen, tungoskin vähän helpottanut. Yhtä hauskaa silti edelleen. Tarjoilukin on pysynyt hyvänä, kun monessa paikassa on siitä tingitty.

Pitempiä keskusteluja kävimme Jukka Tarkan kanssa suomettumisesta ja akuutista EU-tilanteesta sekä Arja Saijonmaan kanssa hänen kirjansa aihepiiristä. Alkua lukemalla huomasin jo eloisia Pariisin kuvia ja hilpeitä kreikkalaisia, joista on tullut merkittäviä tyyppejä nyky-Kreikan tragikoomisessa hallinnossa. Arja tietysti puolustaa heitä henkeen ja vereen. Hermunen heilui energisesti kuten aina. Linnan kävijöitä oli joukossa, vaikka kirjallista väkeä kutsutaan yhä vähemmän: olivat Raija Mattila, Anu Laitila ja Salokanteleet. Timo Harakka lupasi tulla pitämään kohottavan puheen kesällä Sastamalaan. Vesa oli puhunut Malmitalon itsenäisyysjuhlassa viidellesadalle kuulijalle ilmeisen hyvällä menestyksellä.

Pari vierasta tapasin, joilla on yhteyksiä Hämeenkyröön; yhdessä tietysti ylistimme vieläkin hienoa kuorosodan voittoa ja Kyröskosken torin voitonjuhlaa, josta luin kuvauksia Kyrön Sanomista. Siitä tulee vielä oma ohjelma huomenna neloselta. Katsottava ehdottomasti ja tavattava sitten näitä kuorolaisia, kun tilaisuuksia ilmenee.