Torstai 9.2.12

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuusarkisto on yksi levottoman maailman rauhoittavia turvasatamia. Siellä kun saat paksuja mappeja papereita, kirjeitä, leikkeitä pursuten pöydälle tai digitoituja nauhoitteita kirjailijain mietteistä voit kuulokkeilla kuunnella, kaikki muu kummallisesti katoaa ja aika entinen syttyy mielen hehkulampun alle sykkimään.

Siellä tapaa milloin Martti Turtolan tai Juha Pentikäisen ja aavistelee, mitä tieteen veljillä on meneillään, mitä tutkitaan ja mitä etsitään. Siellä me istumme keskittyneen hiljaisuuden vallassa ja paukkukoon vaan pakkanen, karsittakoon vaan työpaikat, ajettakoon vaan puolustuskykyä alas, pantakoon vaan kunnat yhteen kasaan, muutaman tunnin ajan tuskin tämmöisiä muistamme.

Siinä voi seurustella värikkään kirjailijan kanssa, kannattaa hänen kannanottojaan, väittää vastaan hänen tuittuilujaan, hämmästellä hänen kiukun aiheitaan, myötäelää hänen tappioitaan, riemuita suurista voitoistaan