Kalevalanpäivä 2012

Aamu on Kirsti Mäkisen ja suomalaisten kauhutarinoiden juhlaa; niitä Kirsti esitteli ansiokkaasti Hesarissa ja aamutv:ssä. Arvatenkaan ei kouluneuvoksen vauhti tähän pääty kalevalaisena juhlapäivänä. Itse tarinat (Kruunupäinen käärme) varmaan liian kovaa kamaa tällaiselle herkkätuntoiselle lukijalle.

Kokoonnuimme iltapäivällä Suomalaiselle Klubille jakamaan suomalaisen kirjoituskilpailun palkintoja. Kilpailu on suunnattu lukiolaisille, ja järjestäjiä on kova kaarti: klubin lisäksi Suomen Kuvalehti, Opetushallitus, Äidinkielenopettajain ja Historian ja yhteiskuntaopin opettajain liitot. Näiden edustajien kanssa olemme raatineet parhaimmiston yli sadasta kirjoituksesta, joita yhdisti teemana Murros. Mikä sen ajankohtaisempaa. Tätä käsiteltiin monelta näkökulmalta. Kirjoitusten taso oli ihan oikeasti sanottuna hämmentävänkin korkea. Kyllä meillä nuoret, ainakin parhaimmisto, tosiaan kirjoittaa osaavat.

Valtioneuvos Riitta Uosukainen innosti puheessaan nuoria ajattelemaan kynällään (sitaatti Kirstin kirjasta) ja tuomitsi saman tien äidinkielen ylioppilaskokeen hätäisen uudistamisen. Tilaisuutta isännöi klubin puolesta entinen punkkakaverini RUKista, eversti evp Pekka Rapila.

Sitten jaettiin palkinnot, ja luin raadin puheenjohtajana perustelut. Silja Sormunen SYK:sta voitti identiteettinsä murrosta kuvaavalla kirjallisuustietoisella jutullaan, toiseksi tuli samasta teemasta kirjoittanut Petteri Virtanen Vääksyn yhteiskoulun lukiosta. Kolmanneksi tullut Erika Perttunen täydensi SYK:n (Tuula Uusi-Hallilan) riemujuhlaa taidejutullaan, ja yksi kunniamainintakin tuli samaan kouluun. Tämä Erik Immosen juttu nuorukaisen kokemuksista Finlaysonin tehtaalla 1800-luvun lopussa oli hyvin tutkittu kirjemuotoinen kuvaus. Yksi kunniamaininta meni Joensuun normaalikouluun (Sirkku Kouki) ja pari Etelä-Tapiolaan (Eeva-Leena Perttula ja Ville Huovinen). Maabrändiä ja urheiluelämän muutoksiakin nämä varsin raikkaasti käsittelivät.

Voittaja Silja Sormunen pärjäisi myös missikisoissa, totesimme Pekan kanssa, mutta toivottavasti pysyy kuitenkin enemmän tällä kirjallisella sarakkeella. Muistakin palkituista kirjoittajista vielä kuullaan, uskomme. Kilpailun tarkoitus on korostaa hyvän kielen ja kirkkaan ajattelun yhteyttä ja merkitystä, ja siinä se näyttää nyt neljännellä kerralla onnistuneen yhä vain paremmin.