Keskiviikko 7.3.12

Pitkä päivä arkistossa, mitä nyt Ainon kanssa välillä lounastimme Qulmassa. Vanhat mapit vievät mennessään, viime vuosikymmenten kirjallinen elämä heräilee henkiin. Muuta ei nyt tapahtunutkaan. Sää säteilee.

Ainon kanssa puhuimme Elina Grundströmin hyvästä kolumnista taannoin Hesarissa. Siinä Elina valitti kansanperinteen tutkimuksen kutistumista Suomessa. Ennen kansalliset tieteet olivat arvoasemassa, poliittisestikin kärjessä, ei vähiten Kustaa Vilkunan, Martti Haavion ja Matti Kuusen ansiosta. Nyt kovat tieteet ovat ajaneet kirkkaasti ohi ja yli. Käsityksemme omasta perinteestämme on alkanut katkeilla. Toisaalta humanistiset tutkijat ovat hiljaisempaa porukkaa kuin ennen, kirjallisuudentutkimus on käpertynyt omiin pieniin kuvioihinsa jne.

Voisiko Sauli Niinistö ottaa jonkun hurjan humanistin kabinettiinsa tai ainakin lähipiiriinsä kuten Kekkosella oli Vilkunansa. Olisiko ehdokkaita? Jennihän solmii pian hyviä yhteyksiä Turun kirjamessuilla.