Tiistai 20.3.12

Saavun Konstankujalle Sotkamossa, viimeksi vierailin Veikko Huovista tapaamassa vajaat 30 vuotta sitten. Neuvottelimme MTV:n Lyhyiden erikoisten tuottamisesta, joistakin yksityiskohdista. Sarja oli jo piirustettu alkuun Hailuodossa ohjaaja Pauli Virtasen ja Huovisen kanssa iloisesti tarinoiden.

Kylläpä on miljöö muuttunut! Rakennettu ahtaasti naapuriin uusia rakennuksia. Kirjailijan rauha riistetty. Rouva Hilkka Huovinen, joka avaa oven ja varoittelee rappujen edustan liukkaudesta (kuljettava hiekoitettua vasenta puolta), myöntää että liian lähelle tulleet rakennukset masensivat Veikkoa. Mutta Sotkamossa tonttipula on kova, kapealle kannakselle syntynyt taajama. Siitähän kertoi jo Ihmisten puheet… Kirjailijan työhuone on jokseenkin entisellään, kirjoja vieläkin paljon, taidetta, muistoja. Siinä sitä on pöydän ääressä askaroitu tekstien parissa. Veikkohan kirjoitti hitaasti, pari liuskaa päivässä, ei koskaan moneen kertaan. Teksti oli päässä (sohvalla, sanoo Hilkka) valmiiksi ajateltu. Emäntä tarjoaa kahvia, pullaa ja kääretorttua, kertoilee vilkkaasti menneistä vaiheista. Dokumentteja katselemme, valokuvia. Kaikkea ei ole vielä siirretty SKS:n arkistoon. Saan arvokasta lisätietoa tekeillä olevaan kirjaan. Onhan se jo tunnustettava, Huovista tässä tutkitaan.

Olen lukenut uudestaan Pojan kuoleman. Tätäkin järkyttävää vaihetta voimme avoimesti kosketella, samoin kirjailijan omien voimien hiipumista. Olihan raskasta lastia humoristin loppuvuosina riittämiin. Mutta oli ilojakin sitä ennen, totta vie. Mitä lie juteltu noissakin syysseminaareissa, missä kuvissa myhäilevät vantterat äijät kohtasivat kalaretkillään. Perin tyytyväisenä ajelen takaisin Vuokatin maille ja Katinkultaan. Tuntuvat vähän joutavilta ministeri Wallinin ajojahtilaiset, en vastusta Dragsvikin varuskuntaa. Entäs poliisitutkinta automiesten liiton kärhämistä. Jos psykopaatti valitaan tällaisen avainliiton johtoon, tulokset voivat olla näinkin arvaamattomia. Mutta kaukaisia ovat kahinat täältä sinisten vaarojen takaa mietiskellen. Uutta lunta on satanut, ladut sen kuin paranevat.