Torstai 31.5.12

Teen come backia kentällä, kuten Pitko voi todistaa (johtaa pisteissä). Peli kulkee taas, ja kohtuullisesti rankkareita uppoaa ihmetorjuntoihin toisinaan venyvän Esan taakse. Kyllä tämä tästä. Matti oli ollut puhumassa Sääksmäellä Ritvalan Helka-juhlilla. Vertailimme kokemuksiamme. Vahva yleisömenestys pitää vanhimman kesätapahtuman hyvin hengissä.

Arabikevään huuma valloitti taannoin, mutta nyt on ääni kellossa muuttunut. Egyptissä vaadittiin kiihkein mielenosoituksin vapaita vaaleja, ja kun ne saatiin, osoitetaan melkein yhtä kiivaasti mieltä vaaleissa menestynyttä vastaan. Taisin aavistella jotakin tällaista, Sinuhen opetuksiin vedoten: valta vaihtuu, mutta köyhä kansa kärsii aina eniten. Historia voi vielä osoittaa, että Mubarak oli sittenkin edistyksellinen ja luja presidentti. Huonompaan mennään, jos islamiveljeskunta saa yliotteen. Eikä Mubarakin luottomiehelläkään helppoa tule olemaan, jos hänet valitaan. Demokratia vaatii opettelua, jos se yleensä on luonnistuakseen. Suo siellä, vetelä täällä, paitsi että onko Egyptissä edes kunnon soita.

Erkki Helaniemi kertoo tuulahduksen menestyneitten maailmasta Hesarissa. Juuri nämä esikuvat voivat ihmisiä lannistaa, joitain tietysti innostaakin. Mutta onneksi on sentään Ben Z huutelemassa vähän tolkun ääntä vastatuuleen. Yltiörikkaudesta on viimein tehty häpeilemätön hyve täällä kateellisten pohjolassakin.

Jaan Krossin Kuningasajatus on suurenmoinen romaani, yhdistää kuluneesti sanoen nerokkaasti kertojan tutkimuksen Viron varhaisen itsenäisyysmiehen J