Keskiviikko 1.8.12

Elokuu alkaa, minun kuukauteni. Heti virittyy uusi elämäntunnelma.

Radion mietelauseet vanhasta kirjallisuudesta ei ole pöllömpi ajatus, vaikka säästösyistä johtuukin (ei tarvitse tekijänoikeudesta maksaa). äskettäin oli joku kekannut Epiktetoksen mainion sitaatin teoksesta Ojennusnuora – sopi olympiaviikkoon kuin nyrkki silmään. Muutenkin sivistymme aamu aamulta ja palauttelemme mieliin lyriikan tai mietelmien helmiä. Näin klassinen perintö elää keskuudessamme.

Nyt kun olen palannut kentältä ja kirjoittelen tätä jo torstaiaamuna, muistuu mieleen aamuhartauden melko jykevä eetos, jossa Lenitan taannoinen möläys ”tavikset on luusereita” pantiin kristinopin kehyksiin. Olihan Jeesus todella luusereiden kuningas, kuten saarnaaja muistutti. Ehkä ajan trendi vaatisi pian palvomaan kuningas Herodesta tai Daavidia pikemmin kuin jotakin ristille riipumaan naulittua luuseria.

Aamulehden ylänurkasta (nyt 2.8.) osui silmiin merkillinen kehotus: Niinistö ota kantaa! Politiikan syvällinen tarkkailija nimeltä Noora Vaarala on kyllästynyt presidentin turhanaikaisiin ”ravikommentteihin” ja vaatii todellisia kannanottoja. Johan jotakin. Tämä Vaarala ei ilmeisesti ole huomannut Niinistön puheenvuoroja olympialaisten aikaan mm. setelirahoituksen vaaroista, olympiakisojen liiasta laajenemisesta ja kehotuksesta valmistautua jo eurokriisin seuraamuksiin. Tähän viimemainittuun keskustan uusi puheenjohtaja heti tarttui ja perusti työryhmän. Kauempaa muistuu mieleen Niinistön harvinaisen jyrkkä kommentti kenraali Makarovin Nato-puheeseen. Johan tuli keskustelua. Näiden jälkeen tämä Vaarala kaipaa Tarja Halosen kipakoita mielipiteitä, jotka kuulemma herättivät keskustelua! Muistuttaisi nyt edes yhdestä sellaisesta, kun ei heti muistu mieleen.

Uinteja seurataan edelleen, ja onhan aika epäoikeudenmukaista, että uintilajeja on niin monia ja lähekkäisiä, että sama mies tai nainen voi yhtenä iltana kahmia useampia. Kymmenottelija on taatusti monipuolisempi urheilija, mutta voi tavoitella kerralla vain yhtä mitalia. Uintia on myös hiukan vaikea seurata, kun radat roiskuvat ja kamerakulmat vaihtuvat ja joskus kuvataan alhaalta uimareiden mahoja, mistä ei ole mitään hyötyä kilpailun seurannan kannalta.

Pian alkaa yleisurheilu!