Sunnuntai 19.8.12

Käytiinpä katsomassa se Suoma-vainaan ompelupirtti, kun Leena Kynnös sitä ystävällisesti esitteli. Hienoon kuntoon ovat laittaneet vanhan mökin, siellä viettäisi huoletta lomaa ja töitäkin tekisi. Kannattaisi avata matkailulle. Sieltä Rajalan Ville-rontti kävi Suoman iskemässä ja vei mennessään Helsinkiin, vaikka Suoma olisi hyvin halukkaasti jäänyt tutuille maille Hämeenkyröön. Lyhyt riiuumatka oli Villellä, kun toimi maantiemutkan takana Tuokkolassa etumiehenä eli pehtorina, ja siellä sitten suuret häätkin loppukesästä 1906 vietettiin, vieraina mm. Sillanpään vanhemmat ja lyseolainen Eemeli itsekin. Sekä kaikki Sillanpään romaanien henkilöt, kuten faijalla oli tapana huomauttaa.

Kirkkoherra Ilvonen parin vihki, ja Ilvosen suvulla tämä mökkikin pitkää oli, eiköhän Suomakin ollut heidän vuokralaisenaan siinä. Yhä enemmän alkaa taas tällainen historia vetää puoleensa. Muutama henkilö pitäisi pikimmiten haastatella.