Tiistai 11.9.12

Vaeltelua Olostunturilla ja Pallaksella. Hieno on perinteinen hotelli Pallas, kodikas ja omalla tavallaan kaunis, ehdottomasti puolustamisen arvoinen. Täytyy olla mahdollisuus myös vanhanaikaiseen, tyylitetoiseen majoittumiseen.

Mehän asumme täällä Jeriksen mökissä, mutta kävimme kuuntelemassa Pertti Koskimiehen hyvän esitelmän lintujen kulttuurihistoriasta Pallaksen luontokeskuksessa. Sain selvityksen, miksi Putin ohjasi jollakin kopterilla kurkien syysmuuttoa Venäjällä. Ne olivat kuulemma tarhassa kasvatettuja, luontaisen vaistonsa kadottaneita kurkia. Putinin tempauksessa oli tietysti poliittista symboliikkaa (johtaa heikompia oikeaan suuntaan), mutta pohjalla myös tämä luonnontieteellinen ilmiö.

Marja lintuja muutenkin tähyilee ja tullut hyväksi tuttavaksi kuukkelien ja lapintiaisten kanssa, sinirinta on jo mennyt menojaan. Tehtiin kolmen tunnin vaellus Oloksen huipulle, uljaat oli maisemat. Tutustuttu myös Muonion Kielaan, Oloksen Kammariin ja muihin merkittävyyksiin.

Hesarikin alkoi tänne tulla peräti samana päivänä, vaikka ensin saimme asiasta disinformaatiota. Mutta etäisiltä tuntuvat täällä etelän uutiset. Tänään loistava aurinkoinen päivä, ruska syvenee päivä päivältä, huolia vailla sauvomaan tunturipoluille.