Lauantai 13.10.12

Haavikkoa mukaillen: kun EU saa rauhan Nobelin, kuka sen silloin saa?

Rauhassa on hyvä elää. Pitkään aikaan ei ole ollut rauhanjunia eikä sodanvastaisia mielenosoituksia. Pasifismista ei keskustella. Totaalikieltäytyjien asema heikkenee. On siis rauha.

Made in Bangkok TT-Frenckellissä kohtalainen brittinäytelmä, kriittinen kuvaus seksiturismista. Kirjoittaja Anthony Minghella julkaissut mm. romaanin Englantilainen potilas. Yllättävän moralistinen kärki kohdistuu näytelmässä ilmiöön, joka on ollut jo vuosikymmeniä yleisessä tiedossa. Syntyykö mitään herätystä? Ikivanha ammatti ei mihinkään katoa, tarjonnan ja ansainnin ehdoissa on suuria vaihteluita.

Esityksen pelastaa Lari Halmeen hervoton hahmo, tulvillaan kekseliästä mimiikkaa ja gestiikkaa. Ilpo Hakalan hahmottama intellektuelli on vähin vedoin karakterisoitu, mutta loppukieppi seksiä ostavaksi homoksi ei ihan vakuuta. Kylmä kyynisyys hallitsee läntisiä matkailijoita. Johanna Freundlichin ohjaamassa esityksessä on kaiken resuamisen jälkeen kaunis loppu, jossa välähtää tuokioksi aito thai-atmosfääri.

Arja Arohonka tarjosi illallisen teatterin edessä olevassa Grillissä, aivan laatuisa paikka, suositeltava.