Tiistai 23.10.12

Olli Kivinen lanseerasi Hesarissa hyvän termin: ”Kevytdiktatuuri on vaikea laji”. Siitä Venäjällä lienee kysymys. Ei ole enää Stalinin mielivaltaa eikä politbyroon ylivaltaa, mutta kansallismielisyyden kohotuksilla puutteita paikkaillaan. Samalla Kivinen pani ”mitättömän suomalaisdosentin” ohimennen paikalleen. Mutta paljon hän on saanut aikaan, ei voi kiistää, olkoon sitten ylimmän johdon myötäsuosiolla ja tuella.

Luukusta mätkähti uusi Hiidenkivi, oikein hyvä numero. Aivan oikein lehti pitää ääntä omasta lakkauttamisestaan. Hiton tyhmä päätös, ikään kuin kulttuurilehdistössä olisi tungosta. Kaikki tietävät, että ne eivät varsinaisesti ”kannata”. Tässä Hiidenkivessä ilahduttaa erityisesti Helena Ruuskan lämpöinen juttu ”Kirjailijaelämäkerran kirjoittamisen lumo” – on aikakin, että elämäkerrat nousevat yliopistojen kirjallisuusopetuksen typerästä pannasta. (Haavikon Puut, kaikki heidän vihreytensä on lipsahtanut Vartion teokseksi; kaiketi elämäkerturi on niin kohteensa lumoissa vai toimitusko lie erehtynyt).

Myös himopyöräilijä Tarmo Kunnas kirjoittaa kauniisti kotiseutujen merkityksestä ja Jukka Mallinen kiintoisasti Brodskysta. Arvosteluosasto laahaa, mutta niin se on tehnyt ennenkin – poikkeuksena Lauri Timosen kriittinen juttu Puhdistus-elokuvasta.

Hiidenkivi on siis perustettava uudelleen ehkä vähän paremmalla nimellä. Ellei muuten niin palattakoon Eliaksen kaltaiseen tiedotuslehdykkään.

Käytiin tarkistamassa, kuinka Waltteri Torikka pärjää Papagenona Kansallisoopperan Taikahuilussa. Komeasti pärjäsi, näytteli hupaisasti, artikuloi loistavasti ja tietysti lauloi hyvin. Schikaneder kuulemma kirjoitti aikanaan itselleen tämän vähän paisutellun hupiroolin, esittäjälleen kiitollisen. Juhani Koivisto ja ohjaaja Jussi Tapola olivat tehneet libretosta uuden, selkeän ja joustavan suomennoksen. Sirkka Lampimäki säväytti Yön kuningattarena, kuoro iskevässä vireessä. Mukava oli kerrata näinkin tuttu teos. Tapasimme oopperajohtaja Päivi Kärkkäisen ja kiitimme paitsi esitystä erityisesti Waltteria, aivan ansiosta. Nouseva baritoni on poika.