Torstai 25.10.12

Hesarin hurja kirjallisuusnumero eilen pohjusti kirjamessuja. Vesan jättijuttu Keskisarjan Raatteen tien taisteluista huippuna, tietysti myös Riikka Pulkkisen päiväkirja aika näyttävästi esillä. Vesa tarkensi yleensä löysästi käytetyn myytti-käsitteen todellista olemusta, samoin huomautus Keskisarjan joskus ylilennokkaasta tyylistä on paikallaan. Perusteiltaan Keskisarja on järkevä kirjoittaja kuten jutusta ilmenee. Tänään Helena Ruuska antaa kauniin tunnustuksen Katarina Eskolan kirjalle äitinsä, nuoren Elsa Eklundin päiväkirjoista.

Kirjallisuudella jo alustavasti kyllästettyinä painelimme siis messuille. Osastot oli taas muutettu, mutta äkkiä opimme suunnistamaan. Touko Siltalan kanssa jo kolmas keskustelu Huovisesta, meni hyvällä rutiinilla. Waltari-lavalta Aleksis Kiven lavalle, missä keskustelu aiheesta Kenestä tai mistä saa kirjoittaa. Jukka Petäjä haastoi puheenjohtajana, heittelimme ajatuksia Riikka Ala-Harjan ja Anja Snellmanin kanssa. Riikan romaanista Maihinnousu tuli tämänkertainen sytyke. Taisimme olla herttaisen yksimielisiä siitä, ettei kirjailijaa voi kahlita eikä lainsäädännöllä valvoa, kirjoittakoon häikäilemättömästi mistä kirjoittaa ja ottakoon vastaan seuraukset. Romaanin perinteinen fiktio-suojaus tuntuu olevan murtumassa, arvelimme Anjan kanssa pahoin aavistuksin. Toisaalta on rehellistä nähdä, että romaaninkin taustalla on elämää ja ihmisiä ihan todellisesta maailmasta. Heilläkin voi olla sanansa sanottavana, kuten on huomattu.

Vaalikeskustelu ei juuri mieliä kohottanut. Väitän edelleen, että puheenjohtajat rikkovat ja pilkkovat keskustelun päälle tunkevalle roolillaan. Olisi kiva kokeilla, mitä seuraisi jos puhujat saisivat kerran sanoa sanottavansa rauhassa loppuun. Luultavasti kaikki rauhoittuisivat, voisi tulla aitoa debattia, jos puheenvuorot asiallisesti jaettaisiin. Huvittava tilanne: Andersson seisoo koko pituudessaan kuin läksyjä kuulusteleva opettaja alhaalla tuolissa luimistelevan pääministerin edessä. Eihän näin voi syntyä aitoa älyllistä debattia. Vähempikin paimentaminen riittäisi. Räiskettä saisi olla, mutta kahdessa minuutissa ei kukaan pysty väittämään mitään kunnollista.

Mutta tästä nyt vähät välitimme. Äänestyspäätös on aikaa sitten valmiina, mutta odotellaan sunnuntaihin.