Sunnuntai 28.10.12

Kirjamessut hoidettu, hurraa hurraa. Tämä on selvä taitekohta syksyssä: vaalit, täysikuu, talviaikaan siirrytään. Nyt alkaa helpottaa monella tavalla.

Eilen vain piipahdin kuulemassa dekkaristeja ja tapaamassa Kari Häkämiestä ja Sari Mäkistä. Tänään jo perusteellisempaa, omiakin juttuja Waltari-lavalla ja Bonnierin ja Suomalaisen standilla. Hyvällä rutiinilla selitin Huovista, Sari Forsström ja Merja Sandström haastattelivat asiantuntevasti. Kehuin Jorma ja Maarit Kaimiolle heidän tutkimusjuttuaan ET-lehdessä. Loistavaa on tehdä tutkimusta vapaana vailla paineita, totesimme kilvan. Vuokko Hosia tarjosi aivan herkullisen lounaan (kuhaa ala Mannerheim) Holiday Innissä, ja siinä voitiin puhua yhtä ja toista myös tulevasta kirjasta. Ei muuta kun hihat heilumaan ja tekstiä viimeistelemään.

Oli käytävä myös Vanhan kirjallisuuden ohjelmavaliokunnassa, päivitettiin lyhyesti tilanne, joka vaikutti jo varsin hyvin kypsyneeltä. Monia kirjoja tarttui edelleen hihaan varsinkin divariosastolta, harmittaa suorastaan kuinka paljon olisi hyvää luettavaa. Mutta onhan pitkät talvi-illat, vielä ehtii.

Viikonloppua vauhditti myös Sallan perhe lapsineen kaikkineen, Asla on verraton verbalisti ja Saima pian hurja vauhtinainen. Kävivät katsomassa vanhempansa Sylviä ja Anitaa, esittivät kiitoksia ja hyvää kritiikkiäkin. Näyte kaksivuotiaan oivalluksista: mummi siinä selitti, että pian mennään lenkille Kaivariin, minä kuivailin itseäni suihkun jälkeen johon Asla: ”ja taata menee kuivuriin.”

Vaalivalvojaiset aika puuduttavaa seurattavaa, kun yksityiskohtiin mentiin niin hitaasti. Puheenjohtajia haastateltiin yhä uudelleen. Nämä puheet on kaikki kuultu. Hauska vaalitulos sinänsä: kaikki, jotka hävisivät, voittivat, ja yksi, joka voitti valtavasti, kuitenkin hävisi. Iloisina juhlivat kaikki muut paitsi se, joka ainoana voitti. Keskusta piti sentään pintansa kuten vähän voitiin ennakoida. Ehdokkaamme oli Helsingissä kohtuullinen ääniharava. Ei syytä huoleen, mutta sotkua tulee kuntauudistuksesta. Huomenna katsellaan vähän Hämeenkyrön tuloksia.