Keskiviikko 14.11.12

Jos eilen puhuttiin ajattelemisen tekniikasta ja välineistä, tänään päästiin jo itse asioihin. Tuossa parin nurkan takana KOM-ravintolan Valo-klubilla keskusteltiin aiheesta Edistys, puheenjohtajana Juha Itkonen ja keskustelijoina Pekka Haavisto, Jari Sarasvuo ja Pilvi Torsti.

Aluksi täälläkin ihmeteltiin välineiden huimaa edistystä. Nopeat maailmanlaajuiset yhteydet ovat äkkiä itsestäänselvyys. Hupaisa oli Haaviston kuvaus Osmo Soininvaaran ensimmäisestä tietokoneesta, jota tämä kuljetti suuressa pahvilaatikossa polkupyöränsä tarakalla. Koko vihreiden ryhmä sitä kuulemma ihmetteli.

Digipaasto oli täälläkin puheenaiheena. Haavisto kertoi kokouksista, joissa jo kielletään omat agendat, läppärit tai älypuhelimet. Yritetään kohdata ja keskustella oikeasti. Sarasvuonkin usko vihreiden toimintaa kohtaan lisääntyi.

Vauhtiin keskustelu pääsi, kun Haavisto ja Sarasvuo intoutuivat hehkuttamaan suomalaisuuden vahvoja puolia. Vaikuttava oli kertomus Haaviston käynnistä Viitasaarella Teuvo Hakkaraisen sahalla ja varsinkin mitä tapahtui sen jälkeen helluntailaisten kokouksessa. Haavistolle heltisi sieltä suurin yksityinen vaalilahjoitus. Ennakkoluulot onkin nopeasti kaadettavissa, tuli muillakin esimerkeillä osoitetuksi.

Sarasvuo jakoi Suomelle kaksi eheyttämisen maailmanennätystä: vuoden 1918 repeämän kuroutuminen ja maahanmuuttajien onnistunut asutus ja sopeutus – tarkoitti tietysti Karjalan evakoita. Vastaväitöksiä ei kuulunut. Uskomme tähän kansaan kasvoi kohisten.

Miinuspuolelle jäivät alhaiset ”lietekeskustelut” netissä ja kansan ”raivostumiset” lööpeissä. Sarasvuo haukkui pontevasti mys ahtaan ideologispohjaisen häpäisyn, jonka kohteeksi joutuivat Niinistön työryhmän – Ihan tavallisia asioita – ansiokkaat ideoitsijat, joilla on monilla takanaan kokemuksia ja tuloksia nuorten palauttamisessa yhteiskuntaan.

Mitä vielä olisi tehtävä syrjäytymiselle? Sarasvuo läksytti työnantajia ja vaati kesätyöpaikkoja ja harjoittelumahdollisuuksia nuorille. Tärkein lastensuojelun väline on hänestä koulu, missä on nopeasti palautettava opettajien arvovalta ja lopetettava vanhempien ja muiden huligaanien häiriköinti. Siinäkin Sarasvuo oli ihan oikeassa.

Pilvi Torsti täydensi tutkimuksillaan ja kokemuksilla Elinkeinoministeriöstä. Tämähän oli kerrankin elävä ja suorastaan ajatuksia avaava iltapuhde. Puhujien valovoimasta kertoi, että salintäyden yleisön osaksi jäi vain kuunnella jokseenkin hiljaa.

Pöytäseuranani oli muuten kaksi amerikkalaisnaista Wisconsinista, äiti ja tytär, jotka puolestaan uskoivat Obaman nyt saavan aikaan niitä uudistuksia, joita he häneltä toivoivat. Vaikka eivät osanneet suomea, kuuntelivat hekin hiiskumatta näitä innoittavia edistyspuheita.