Lauantai 1.12.12.

Raimo Sailas on sen verran selväsanainen haastateltava, että hänen pitää tosiaan jatkaa lausuntojaan eläkkeelläkin. Merkillisesti hän pystyy kiteyttämään asiansa muutamaan sanaan, kun ministerit tarvitsevat monta sujuvaa kiertolausetta ollakseen sanomatta mitään. Kesälläkin kirjallisuuskeskustelussa Sailas ymmärsi Tuntemattomasta sotilaasta enemmän kuin keskustelukumppaninsa.

Presidentti Niinistön suora kyselytunti radiossa jäi sen sijaan jotensakin laihaksi. Eikö ollut tiukempia kyselijöitä, vai oliko presidentti jo itsenäisyysjuhlan tunnelmissa? Tuntemattoman hänkin nosti esiin, vaan eipä paljon muuta kiinnostavaa. Tosin taisin torkahtaa välillä. Sinänsähän presidentti on aloittanut tosi terhakasti virkakautensa.

Yksi oma idea: eikö Kreikalle voitaisi aina joka vuosi kerätä sellainen Hyvä joulumieli -potti EU:n mailta ja hivuttaa niin velkaa pienemmäksi, säästyttäisiin jatkuvalta murheelta ja koronleikkauksilta ja lisävelalta, jota ei kuitenkaan saada takaisin. Kun Eurooppa on puolestaan henkisesti velkaa Kreikalle, jopa maanosan nimi on peräisin kreikkalaisesta jumaltarustosta.

Illalla Don Carlos Kansallisoopperassa, komea esitys, mahtipontinen, Verdin vauhdikasta musiikkia, loistava kuoro, hienoja solisteja ja ennen kaikkea yltäkylläisen goottilainen lavastus, kuten sitä on määritelty. Vähän raskas juttu eikä mikään hohtava tarina. Loppuratkaisu on vedetty (Schiller) ihan hatusta. Huomattiin kuitenkin kuinka separatismi oli uhkana jo 1500-luvun Espanjassa, silloin Flanderin maakunta, nyt Katalonia. Aina sama päänvaiva.

Suomalaiset laulajat päihittivät vierailijat, ennen kaikkea Mika Kareksen jyhkeä basso kuningas Filip II:na ja Lilli Paasikiven mezzosopraano prinsessa Ebolina. Kun Tommi Hakalan flunssainen ääni petti Posan markiisin osassa, paikalle hälytettiin Jaakko Kortekangas salamana paikkaamaan, ja upeasti poika hoiti keikan lyhyellä varoituksella. Koit Soasepp oli muhkea suurinkvisiittori, myös ääneltään. Kaikkiaan vaikuttava ilta.

Taas tulee muutaman päivän paussi merkintöihin, kun pyrähdetään pikkureissuun, mutta ensi viikolla tutkaillaan ainakin itsenäisyyden tilaa ja muutakin. Hyvää adventtia kaikillen.