Sunnuntai 9.12.12

Malva Envall on syksyn kaunis ylioppilas, kuin Lucia-neito. Vietimme lakkiaisia Munkkiniemessä, missä oli hauska keskustella vallankin Paula ja Pekka Pesosen sekä tietysti ylpeiden vanhempien kanssa. Aamun Hesarin kritiikki (Veli-Pekka Leppäsen terävä arvio muistelmista) vaikutti siihen, että Matti Klinge oli vilkkaasti keskuudessamme sekä hyvässä että pahassa. Totesimme että yksi Klinge valtakunnassa ehdottomasti tarvitaan, eikä muita voisi ollakaan.

Palme-dokumentti menikin nyt Engelissä, minne köröttelimme nelosella suoraan Munkkiniemestä. Café Engel on uusittu ja täpötäysi, mutta leffassa hyvää tilaa. Menneiden vuosikymmenten tapahtumia tulvi mieleen Palmen karriäärin esiin nostamina. Tulisieluinen, aito ja vihattu poliitikko, joka tunnusti itsekin liiallisen ylivoimansa debatöörinä. Yleisö alkoi sääliä hänen vastustajiaan. Erlanderin isähahmo nosti hänet nuorena valtaan. Dokumentin jälkeen ei jäänyt epäselvyyttä siitä, että hänet murhattiin tarkoin suunnitelluin poliittisin perustein. Joku hörhö-Pettersson oli tyypillinen patsy, poliisin savuverho. Seksiskandaali, josta tuore elokuva kertoo, sivuutettiin dokumentissa vähäin viittauksin. Palmen poika näyttää nostavan jutusta prosessin. Palme ei dokkarin perusteella tehnyt vaikutusta naisten saati alaikäisten nielijänä, mutta ken tietää.