Maanantai 17.12.12

Suomalaisella Klubilla kokous taas kirjoituskilpailun merkeissä. On tullut 100 arvatenkin terävää juttua tämän vuoden teemasta ”Suomalaiset arvot ja moraali”. Kirjoittajat ovat lukiolaisia eri puolilta Suomea. Heidän tuotteitaan ryhdymme kohta raatimaan.

Keskusteltiin jouluaterialla sitten ylioppilastutkinnon uudistuksesta ja lautakunnan uudesta puheenjohtajasta, josta on vain aavistuksia. Samoin kuulin reaktioita Matti Apusen taannoiseen Hesarin kolumniin, joka koski historian oppikirjan painotuksia. Nehän eivät riittävästi Matin mielestä vastaa kilpailukyvyn lisäämistä edistäviin pyrintöihin, joka onkin jo uusi uskonto valtakunnassa. Historian opettajat eivät tietenkään nieli tällaista ideologista kurinpalautusta.

Ollaanko palaamassa Pirkkalan monisteen aikoihin? Ideologian väri vain vaihtuu sekä sitä valvovat vahtimiehet.

Kansakoulukadulta oli lyhyt matka kävellä Vanhaan kirkkoon, missä kuultiin ja nähtiin Klubin kuoron joulukonsertti. Henrik Lamberg oli suunnitellut hyväntahtoisia dialogeja nimetyille roolihenkilöille, ja välillä aina vetäistiin uusi laulu. Kuoro oli hyvässä vireessä, ja erityisen komeasti kajahti Beethovenin ”Jumalan kunnia luonnossa”. Sitä on varmaan esitetty muissakin tilaisuuksissa. Lisäksi kuulimme joukon kauneimpia joululauluja. Miehekäs tai sanoisinko osin poikamainen kokonaisuus. Näin me saimme Marjan kanssa viime hetkillä laulullista joulutunnelmaa rintoihin

Päälle katsoimme Roban viimeisen jakson. Komeasti nousi sarja, eikä silti hehkuttanut liikaa amerikkalaiseen tapaan tätä pommimiehen invaasiota. Aikamoiseen ajankohtaan osui ammuskelu kun ajattelemme Newtownin tapahtumia. Sarja taittui tyylinsä mukaan viileästi mutta vaikuttavasti. Olen edelleen eri mieltä kuin Jyrki Räikkä: poliisimiehet ja -naiset tulivat meille hyvinkin läheisiksi ja haikeaa on heitä hyvästellä. Ansiokas käsikirjoitus oli Timo Varpion. Toivomme jatkoa!

Myös tanskalainen sarja naispääministerin vaikeuksista on erinomainen. Tämän illan jakso valotti Grönlannin alistettua asemaa USA:n ja Tanskan salaisesti sovittuna välilaskupaikkana. Pääministerin voimavarana on hyvä ja hauska seksielämä puolison kanssa. Tällaista näkökohtaa en muista otetun esiin kotimaamme politiikan tarkastelussa. Päinvastoin Matti Vanhanen kärsi vaihtuvista naissuhteistaan julkista pilkkaa.