Tuomaanpäivänä 2012

Asetuttu taas Kyröön, missä Villa Viehätys on pitänyt hyvin lämpöä ja öljyäkin riittää. Pakkanen paukkuu nurkissa, lunta on korviin saakka. Kunnon talvi!

Hyvä Tuomas joulun tuopi. Kiersin tuttuja taloja tervehdyksillä. Ikaalisissa ja Järvenkylässä poikkesin. Täällä meidän nurkilla Sikomäen lenkki sinisen hämärän hetkinä, puolikuun noustessa ja tien narskuessa tallukkaiden alla oli vaikuttava. Varsinkin sillanpääläisissä harrastuksissa kunnostautuvat naiset ovat sydäntäni lähellä, ja heitähän riittää muutamia ihania aktivisteja. Juhlavuotta valmistellaan sopimuksin ja suunnitelmin. Lenkkini päättyi kunnia-äiden Tarkin Helmin kaffepöytään, aina yhtä rikastuttavaan sielun ja ruumiin puolesta. (Helmi tarjosi myös tilkan rovasti Hannun tuomaa munalikööriä, sensaatio!) Kuinka paljon teimmekään näytelmiä yhdessä entisinä aikoina Myllykolussa ja muualla: 24 vuotta sanoi Helmi olleensa melkein yhtämittaa remmissä, ja uskottava on. Paras murteen käsittelijä tässä pitäjässä.

Kuulokuvia radiosta. Yhtenä aamuna luettiin mietelauseena Juhani Ahoa, hyvä valinta, mutta Puskalan Heikki väitti teosta Rauhan evakoksi. Erakosta oli kuitenkin kysymys. Toinen pikkuhaksahdus menee Jukka Kemppisen tiliin. Syntymäpäivähaastattelussaan hän intoutui muistelemaan kaveruksia Sakari Pälsi ja Sillanpää Otavassa 1964 ruinaamassa rahaa kassasta. Taata oli silloin jo puolisokea vanhus, kuolikin tuon vuoden kesäkuussa eikä taatusti enää liikkunut omin päin missään. Eikä sotien jälkeen enää muutenkaan hoitanut itse asioitaan. Mutta juttuhan paranee kun sitä vähän lisäilee. Pälsin osuutta en epäile.

Näin on päästy joulun kynnykselle. Kinkku lötköttää kellarissa ja sahtikin on tulossa. Joulukuusi saatiin Taunolta, komea ja rehevän vahvaoksainen onkin, pantiin jo tänä iltana jalkaan. Siinähän hallinnoi pirttiä. Lisää väkeä ja lapsia alkaa virtailla sunnuntaina aaton aattona, joten on vielä aikaa pieniin valmistuksiin. (Marja paheksuisi sanaa pieniin…)

Tästä alkaa samalla maailma taas valostua eikä tullut sitä loppua vieläkään, mikä oli sentään siunattu asia. Ellei ihmeitä tapahdu otan vähän vapaata näistä merkinnöistäkin. Joten toivotan kaikille lukijoille ja muille maan kulkijoille oikein Hyvää Joulua !