Uudenvuoden aatto 2012

Mitä jäi mieleen tästä vuodesta? Saunassa Marjan kanssa mietimme. Muutama matka, keväällä Istanbuliin, pari pohjoisen reissua, yksi Tallinnaan – hyviä elämyksiä. Minä kävin Brysselissä opetuskeikalla. Ystävät alkoivat jäädä eläkkeelle (Maimu Berg, Juhani Salokannel), täyttivät vuosia (Tuula Uusi-Hallila, Tarmo Kunnas, Ari Suutarla) tai kuolivat (Lassi Nummi, Jaska Tahkolahti, Jarmo Papinniemi) – monia muistettavia hetkiä. Me vielä terveinä porskutamme mistä on päivittäin kiittäminen.

Marja on valokuvannut ja tähyillyt lintuja entiseen tapaan, johtanut Vanajankylän pihavoimistelijoita ja lukenut minunkin edestäni uutta kaunokirjallisuutta. Keittiömme on pysynyt nautittavalla tasolla, mutta olemme myös muistaneet Rööperin lähiruokaloita, varsinkin kotikiinalaista Sepänkadun alapäässä. Kalastaminen maalla jäi liian vähiin, mutta hauki, kuha ja lahna ovat vierailleet pöydässämme hävitäkseen parempiin suihin. Saunottu on saamaristi, juhannus oli juhlaa, ja urheilua, olympialaisia ja jalkapalloa tuli seuratuksi viikkotolkulla.

Töistäni ilahdutti eniten Sylvin ja Anitan yllättävä menestys Kaupunginteatterissa, ja sehän jatkuu vielä pari kuukautta, tosin jo hiukan hiljenneenä. Mieluisa oli myös Taipaleenjoen kolmas esityskausi Ilmajoella, samoin nuoruudennäytelmän Myllykolun Eemelin paluu täällä ohjelmistoon – jo seitsemäntenä kesänä. Myllykolua muutenkin kunnostettiin ja juhlittiin. Vanhan kirjallisuuden päivät menestyivät Sastamalassa. Kirjani Hirmuinen humoristi sai arvostavan, vaikka luonteensa puolesta melko hiljaisen vastaanoton. Joitakin esitelmämatkoja, kirjamessuja ja muuta Veikko Huovinen sentään tutkijalleen tuotti. Kun olen samalla kirjoittanut uuden kirjan kevääksi ja valmistellut paria muuta työtä, en voi syyttää itseäni ihan laiskaksi.

Mutta paljon on parannettavaa. Vapaa lukeminen jää aina liian vähälle, kuntoilua olisi lisättävä, painoa pudotettava, kieliä harjannutettava ja kohdistettava enemmän huomiota läheisiin ihmisiin.

Lapset pärjäilevät silti kukin tahoillaan, Puolassa, Turussa, Tampereella, Karibialla, Helsingissä. Eivät vaikuta syrjäytyneiltä. Hurskaita lupauksia on taas tehtynä saunan jälkeen takkahuoneessa. Tinat jäivät valamatta, kun nautimme vain kahden toistemme seurasta. Raketteja paukahteli täällä maakylässäkin. Vaihdoimme viestejä tuttujen kanssa, katselimme Lontoon upean juhlakonsertin uusintaa Queen Elisabethin kunniaksi ja vähän omiakin hillujaisia Senaatintorilla. Kovin on tyyli siellä muuttunut aiemmista kalsean arvokkaista vastaanottajaisista. Ja sitten kellot jo kumahtelivat, oli kuohuviinin ja suudelmien aika. Siitä kuva uuden vuoden avajaisiksi tuonne otsikkoon.

Oikein Hyvää Alkanutta Vuotta kaikille mahdollisille kanssakulkijoille!