Nuutin päivänä 2013

Hiihtolenkillä rannassa, Myllykolussa ja taksvärkkitiellä. Hieno keli, upea ilma.

Eilen harjoituksissa opiston musiikkiluokassa, hyvinkin hedelmällistä keskustelua henkilöistä, taustoista, motiiveista, luonteista. Marko Saario ohjaa, Ihmiselon ihanuus ja kurjuus hahmottuu. Reino Bragge soitti eilen ja tarjosi sopivaa kunniatehtävää. Tampereen Teatterin talo täyttää 100 vuotta.

Tietystä impulssista innostuin lukemaan Tawaststjernan Sibeliusta, hauskaa ja henkevää. Aina silloin tällöin siihen tulee jostain kohtaa palatuksi. Katselen nyt mitä kukin on tehnyt itsenäisyyden aamunkoitossa 1919. Sibelius oli vankasti kuningasmielinen ja Mannerheimin kannattaja, Leino heittelehti hervottomasti sinne tänne, kuten Onerva elämäkerrassaan suorasukaisesti kuvailee. Sibeliuksen ja Leinon yhteenotto Kalevalanpäivän tilaisuudessa!

Hain valokuvia F. E. Sillanpään Seuran historiikkiin, laadin kuvatekstejä. Muistorikasta hommaa. Anna Ulvisen kirjoittama teos saatetaan kuluvana vuonna viimein julki.

Talo kuntoon, mies tielle. Paluujunassa luin loppuun Maria-Liisan kirjan. Säntillistä ja asiallista selontekoa teatterinjohtajan vuosista. Jatkaa kunniakkaasti Arvi Kivimaan perintöä, myös korrektiuden tasolla. Kai Savola on turhaan vaiennut, ehkä Terttu vielä kirjoittaa. Maria-Liisa käy kovasti läpi lehdistön reaktioita, henkilökohtaisista tunteistaan kertoo vähemmän. Etupäässä on ollut myötämäkeä ja menestystä, voisi tuosta päätellä.

Mikä muuten teki Salmelaisen muistelmista niin suosittuja? Elävä tyyli, persoonallinen läsnäolo, vahvat ja kaihtelemattomat henkilökuvat näyttelijöistä. Maria-Liisa pysyttäytyy viileänä, etäämmällä aiheistaan. Kun hän innostuu (vaikka talosta), tekstiin tulee eloa.

Taas Marjan hyvään hoitoon. Vilkaisin paksusta Hesarista kevään kirjoja, siellähän killutaankin peräkkäin Maria-Liisan kanssa. Minun kirjani tuskin täyttää samaa asiallisuusvaadetta… Hailakalta tuntuu edelleenkin uusi Hesari, ei voi mitään. Hbl tuossa on selkeämpi, ryhdikkäämpi ulkoasultaan, tekstit tummemmat, kuvat jyrkemmät. Hahmottuu paremmin. Ja maalla Aamulehti jatkaa uljaasti ison lehden leveää perinnettä.