Tiistai 19.3.13

Täyskirjallinen päivä. SKS:n arkistossa kuuntelin tulenkantajien (Onni Hallan) haastattelua nauhalta, kävin Vanhan kirjallisuuden päivien kokouksessa, jatkoimme Vesan kanssa Kappeliin, minne pian tuli Erik Ahonen kuvaajan kanssa Aamulehdestä tekemään vihonviimeistä haastattelua tulevan kirjani vaiheilta. Iltsika repii siitä vieläkin puoliväkisin sivullisen! No ylihuomenna tulee vihdoin itse kirja, sitten vähän hulinaa, ja kaikki on onnellisesti/onnettomasti ohi.

Illalla keskityimme Mika Waltariin. Seuran vuosikokouksessa oli paljon tuttua väkeä, jopa Pultsi pitkästä aikaa, tietysti Ari Suutarla, Eero Vartio ja Jukka Parkkinen sekä toimeliaat johtonaiset Anneli, Päivi ja Leena ynnä monet muut. Harvinaisen eloisa vuosikokous, jossa Ari Kallio valittiin johtokunnan uudeksi jäseneksi. Taloudellinen tilanne näytti vahvalta, toimintaa on ollut paljon, jäseniä peräti 500:n korvilla.

Kokouksen jälkeen kuuntelimme Juha Järvelän esityksen tulevasta väitöskirjastaan, jota hän puolustaa Jyväskylässä touko-kesäkuun vaihteessa. Kaikkiaan toinen väitös Waltarista, edellinen oli 2010 Tampereella Taru Tapioharjun tilaisuus, jossa toimin vastaväittäjänä. Näin on pää saatu sentään auki, vaikka Helsingin yliopisto (Waltarin oma) toistaiseksi on aihetta kiertänyt. On ollut kirjailijaa läheltä sivuavia väitöksiä, tulenkantajiin keskittyviä, nykyisen arkkipiispan Kari Mäkisen, Vesa Maurialan ja kai muutaman muun.

Järvelä kertoi ”miehistymisen teemasta” lähinnä Waltarin vastaanotossa 20- ja 30-luvuilla. Kriitikot toivoivat joukolla ”ihmelapsen” vähitellen miehistyvän tuotannossaan. Tavallaan Järvelä käänteisesti jatkaa Tapioharjun teemaa, joka keskittyi tyttöön kaupungissa – sekin W:n varhaistuotannossa. Tyvestä puuhun noustaan. Huomautin että Järvelän aiheen kannalta eräs keskeinen on armeijakirja Siellä missä miehiä tehdään, siitä sopisi jatkaa mieskuntoisuuden kuvauksista usein maanpuolustuksen näkökulmaa silmällä pitäen. Vaikka voisi olla vähän yllättävä kulma Waltariin. Keskustelimme vilkkaasti. Toivotin Järvelälle potkua loppukevään koetokseen.