Torstai 21.3.13

Jännittävä aamu.Valvoin kello kolmesta ja luin Salokanteleen hienoa Kross-kirjaa. Nyt kun olen lukenut enemmän Krossia itseään, saan elämäkerrastakin enemmän irti.

Neljän jälkeen tulikin Hesari, jonka avasin vähän vavahdellen. Ensivaikutelma aika räväkkä. Mutta kunnia kulttuurille: kirjani on käsitelty varsin tasapuolisesti. Vain muutama kohta ihmetyttää. Mari Koppinen paheksuu Katrin ”kropan kuvailua ja seksikohtausta” – herttainen sentään. Ei enää lievemmin voisi aihetta hipaista, näinä kovien seksikuvausten aikoina. Ja että muka ”räimisin” laulajaa mielenkiinnon puutteesta historiaan. Hyvä ihme, kun kuvaus oli päinvastainen: olen kuvatussa keskustelussa puolustuskannalla, kun puoliso saa minut miltei uskomaan, ettei historiaan kannata tuijottaa. Aloin itsekin pitää sitä hullun hommana, kun ilmankin pärjää niin loistavasti kuin Katri pärjää. Mutta tällainen ajatus ei näköjään välittynyt kriitikolle.

Pikku juttuja, ja Antti Majanderin rehti lisäkulma antaa asiallista miehistä tasoitusta. Oikein hyvä. En masentunut. En edes aamulenkin jälkeen nähtyäni lööppi-Iltsikan ja Aamulehden. Avussa paistoi kovin itsetyytyväisen näköinen pärstä, joten ei sovi ihmetellä jos vihapostia taas tulee. Iltsikan mukaan Katri ”musertui” kirjastani – ennen kuin on sitä nähnytkään. Hän ei kyllä muserru mistään, saattaa korkeintaan ärsyyntyä. Ahonen teki Aamulehteen hauskan rehellisen jutun. Railan juttu Avussa näyttää tietysti asiantuntevalta, siinä Katrinkin reaktio kuulostaa uskottavalta.

No nyt tätä saisi pian riittää, jotta päästäisiin uusiin aiheisiin. Taitaa olla turha toivo. Marja lähti Turkuun, jospa minäkin taas sinne viisaaseen arkistoon, missä päivänkohtaiset pärinät unohtuvat. Sukellan historian uumeniin, niin turhaa kuin se lieneekin hehheh.


Tulin arkistosta ja otin asemalta Turun Sanomat, kun Marja vihjaisi sen arvostelusta. Mediaprofessori Veijo Hietalan juttu onkin erinomainen, antoi kerrassaan uskoa kirjaan.

Pieni sitaatti: ”Minusta Rajala käsittelee ex-puolisoaan todella kunnioittavasti loppuun asti ja kuvaa parisuhteen eroottistakin puolta sopivan hienotunteisesti.”

Siinä on aika suuri ero Mari Koppisen naishavaintoihin HS:ssa. Hietala oivaltaa muutenkin kirjan ytimen. Ottakaa nyt onkeenne kaikki kauhistelijat ja muut kouhopäät siellä somessa ja muualla. Lehdet kuulemma muuallakin varsin myönteisiä, Savon Sanomat ja Keskisuomalainen. Olisiko Suomi tosiaan jo suvaitsevainen?

Tapasin Bulevardilla Lauri Törhösen ja nautimme kahvikupilliset Ekbergillä, Lauri onnitteli terveestä mieskulmasta totta kai. Vielä istuimme Pultsi Karilan kanssa kotinurkilla entisessä Ankkurissa, joka on kokonaan pilattu ja koleaksi muutettu omistajanvaihdoksen myötä. Oli ensimmäinen ja viimeinen käyntimme ellei meno muutu. Muisteltiin muinaisia MTV-aikojamme.

Kotona huokaisten. Eiköhän tämä ruljanssi vielä voitoksi käänny, vaikka vielä näkyy reippaita ärhentelyjä tuolla vastauspalstalla. Koetetaan molemmin puolin kestää kaikki kirjalliset koettelemukset.