Thursday 11 APR 13

Basel voitti Tottenhamin Uefa-cupin äärimmäisen jännittävässä matsissa rankkarikisan jälkeen. Baselin loistava maalivahti Sommer pelasti yhden rankkarin ja toinen meni yli maalin Tottenhamilta. Alkoi jo muistua mieleen omat kisamme Kyröskosken kentällä. Rankkasateessa varmasti raskas peli, mutta ihmeen korkeatasoinen. Briteillä riittää surua.

Thatcherin hautajaisia valmistellaan, niistä raportoidaan joka aamu ja ilta. Jokohan Jyrkin postilaatikko on kolahtanut. Samalla valmistaudutaan P-Korean ydiniskuun – no ei ihan, mutta valtavasti siitä kohistaan. Viimeksi Obamakin näkyy olleen väsyneen näköisenä valmiina mahdolliseen taistoon. Maailma on takajaloillaan. Yksi kahjo sai vilskettä kinttuihin kautta läntisen puoliskon.

Tähän viritykseen sopi hyvin Argo, jonka viimein näin tuolla Caemo-leffateatterissa. Sen patrioottinen vire oli lähes pateettinen lopussa, vaikka idea sinänsä hirtehinen. Iranin mellakoiva kansa oli ällistyttävän aidosti saatu kuvatuksi. Tarvittaisiin vähintään J. Hämeen-Anttila selittämään nämäkin muslimit parhain päin. Melko yksitasoinen vaikkakin jännittävä elokuva, jossa ei suuria taiteellisia ansioita. Vähän ihmettelen sen Oscar-voittoa, joka vaikuttaa poliittiselta ratkaisulta.

Le Carrén uudesta pian ilmestyvästä romaanista oli laaja ote viime lauantain Daily Telegraphissa. Tapahtumapaikka on Gibraltar, minne lähetetään tavallinen väritön virkamies (kirjailijan suosikkihahmo) salaiseen tehtävään. Pian hän sotkeutuu Al Quaidan terrorisuunnitelmaan. Vaikuttaa siis ajankohtaiselta ja varsin lupaavalta.

Marja sai pikavauhtia luetuksi Kate Summerscalen romaanin ja on aivan vaikuttunut, suosittelee sitä pian suomennettavaksi. Hän on etsinyt hyvin varustetuista liikkeistä tavallista kirjepaperia huonolla menestyksellä. Niin katoaa vanha taito tietotekniikan ammottavaan kitaan.

Löytynyt hienostunut Thai-ravintola läheisestä kivijalasta sekä kokeiltu vuoden 2012 kalaravintolaksi valittu Café Fish aivan nurkan takana, arvonimen veroiseksi todettu. Turska oli taivaallista. Hauskoja pikkukauppoja paljon, iloisia ja kohteliaita myyjiä. Avain tuli omaan puistoon, ylellistä. Scillat, krookukset, lumikellot, pääsäiäsliljat, esikot, tulppaanitkin kukkivat. Aamuvoimistelu yksinäisessä ylhäisyydessä. Huolettaa että oleskelumme täällä on pian jo puolivälissä.