Monday 15 APR 13

Tulimme hyvillä mielin folk-illasta Traverse Theatre alakerrasta ja avasimme telkkarin: heti murheellisia uutisia. Bostonin maratonin loppusuoralla oli räjähtänyt pommi. Mieletöntä meininkiä! Kuvia toistettiin, yleistä sekasortoa, loukkaantuneita kuljetettiin, kolme kuollut. Hyvä mielemme masentui kerrassaan.

Bostonin maratonilla on meilläkin kunniakkaat perinteet. Eikö Veikko Karvonen voittanut sen joskus 1954 tai sinne päin? Silloin vitsailtiin, että Karvonen polttaa Bostonia, syö Boston-kakkua ja voittaa Bostonin maratonin. Nyt ei naurata yhtään. Varmaan suomalaisia oli nytkin mukana, ei vielä tietoja loukkaantuneista.

Etsin täällä Edinburghissa samoja folk-laulujen tunnelmia jollaisia koin pubeissa kesällä 1965, mutta eihän sama voi toistua kuin nuorena. Tämä ilta oli kuitenkiin aika lähellä. Caroline Gilmour lauloi itse tekemiään lauluja kuulaasti kuin Joan Baez aikanaan, vähän lyhyempi ruskeaverikkö, söpöjä ja voimallisiakin viisuja. Alan R. Davison lämmitti ensin omilla jutuillaan, eivät hullumpia nekään. Gilmour ilmoitti tämän illan jälkeen lähtevänsä kiertueelle ympäri maata. Ehkä hänestä vielä kuullaan. Rentouttava Guiness-istunto, sopiva edestakainen iltakävely Lothian Roadille..

Obama näkyy pitäneen jämerän puheen ja luvanneen, että Bostonin syylliset saadaan kiinni. Täällä tihentyy jännitys kohden keskiviikkona pidettäviä Margaret Thatcherin hautajaisia. Mielenosoituksia on luvassa, täällä ei suuremmin kunnioiteta kuoleman majesteettia. 4000 poliisia on komennettu vartioon. Pääasiassa protestoidaan valtiollisia hautajaismenoja vastaan, jotka maksavat 10 miljoonaa puntaa. Mutta on siinä vielä poliittistakin jälkivihaa Iron Ladya kohtaan. Hävinneet eivät ole unohtaneet mitään. Tuntuu vähän oudolta. Ei meillä olisi tullut mieleenkään, että Kekkosen vastustajat olisivat demonstroineet hautajaisten varrella. Kai niitäkin vielä oli jokunen siihen aikaan. Entä Mannerheim! Sosialisti Fagerholm piti lämpimän muistopuheen valkoiselle kenraalille 1951. Vasemmisto vaikeni. Thatcher ei ymmärtänyt suomalaista konsensusta. Vain vastakohtaisuuksien kautta syntyi tulosta. Se ettei hän saa rauhassa tehdä edes viimeistä matkaansa on tavallaan huomionosoitus sekin. Ylihuomenna nähdään.