Saturday 27 APR 13

No meidänhän piti vain viillytellä ja hyvästellä, mutta kuinka kävikään.

Kirjailijamuseon edessä törmäsimme hallavaan Allan Fosteriin, jonka piti juuri aloittaa Book Lovers’ kiertokäynti, mutta asiakkaita ei tullut. Me siinä olimme, ja Marjan aloitteesta lähdimme Allanin matkaan. Siitä tulikin unohtumaton. Edinburghin kirjailijoiden paras tuntija vei meitä paikkoihin, joihin emme koskaan olisi muuten löytäneet. Saimme perinpohjaisen yksityisopastuksen. Aivan toista kuin se näyttelijöiden valmiiksi harjoittelema turnee kirjallisissa pubeissa, sillä Foster oli itse tutkinut aiheitaan ja julkaissut kirjankin kaupungin kirjallilijoista, joita löytyy esitteeseen 28 kappaletta. Kirjailijoiden kaupunki todellakin.

Allan Foster tutkii itse Conan Doylea ja kirjoittaa hänestä uutta elämäkertaa, on löytänyt Sherlock Holmesin esikuvan täältä lääketieteellisestä tiedekunnasta (doktor Bell), joten kiersimme ahkeraan yliopiston kortteleita. Juttua riitti paljonkin, kun meillä oli yhteisiä tutkimusintressejä. Myös R.L. Stevensonin kantapubi esiteltiin sekä kahvila, jossa J.K. Rowling alkoi kirjoittaa ensimmäistä Harry Potteria. Ynnä paljon muuta. En tiennyt sitäkään, että Mark Twain vihasi Walter Scottia, koska piti pompöösiä Waverely-tyyliä syypäänä Yhdysvaltain sisällissotaan! Totta tai ei, Scottin monumentti täällä on maailman suurin yksityiselle kirjailijalle pystytetty, sitä ei Twain pystynyt estämään.

Voipuneina istahdimme kierroksen jälkeen Grassmarketin aurinkoiselle terassille ja jatkoimme aterioimaan sillankorvan Hamilton pubiin, jossa ensimmäisen kerran söimme juuri tänne tultuamme. Kierros kiertyi umpeen.

Lähden vielä Rose Streetin runollisiin pubeihin iltakierrokselle. Marja ei sano enää jaksavansa, mutta minä poika taidan vielä vähän jaksaa.

Huomenna klo 6 aamulla nousee kone Amsterdamiin.