Maanantai 17.6.13

Vielä Viipurin menetyksestä loppuvaiheessa keskusteltiin. Martti Turtola tyrmäsi jokseenkin perusteellisesti Eeva Tammen esiintuoman teorian siitä, ettei Viipuria ollut tarkoituskaan pitää 1944. Salainen päätös olisi johtanut syytteeseen sotapetoksesta, ehkä maanpetoksestakin. Kuolemantuomio A. F. Airolle ja kumppaneille! Siihen, mitä Airo on myöhemmin puhunut Heinolan rotareissa, ei kuulemma kannata kiinnittää paljonkaan huomiota.

Ehdin sentään piipahtaa Pyöreen tornin hämärässä, vaikka en pöydässä niin hilpeässä. Viimeisiä ostoksia eilen tehtiin. Loppumatka sujui Turtolan kanssa rupatellessa.

Rankkasade vastaanotti kotimaassa. Törmällä filmataan kovalla tohinalla Siljan suviyötä. Sain pikipäin soutaa vettyneen puuveneeni kuvauspaikalle, jotta Armas pääsee Siljan nähden soutelemaan. Olli Horttanan kuvausryhmä on tuimasti asialla, Marjan entinen kamari sisustettu kauniisti Siljan neitsytkamariksi. Samaan aikaan Myllykolussa harjoitellaan kiivaasti Ihmiselon ihanuutta ja kurjuutta. Ja radiossa Maritta Alander-Valtonen ja Pertti Lassila analysoivat hienosti Elämää ja aurinkoa. Tuntuu että Sillanpään juhlasuvi on vähintäänkin jo sisällä.