Keskiviikko 3.7.13

Voisiko olla vielä parempia keinoja ärsyttää Yhdysvaltoja kuin Heidi Hautalan ehdotus Snowdenin turvapaikasta? Media torkuksissa näin keskisuvella, vain presidentti Niinistö terhakoitui ärähtämään.

Egyptin vallankumous noudattaa Sinuhen käsikirjoitusta, juuri näin kävi Ekhnatonin uudistusten: seurauksena sekasorto ja sotilas Horemheb otti vallan.

Härkäniemi valitsee piippua yli 60 sivua Alastalon salissa. Kuuluisan kolmannen luvun olen lukenut joskus ennenkin, silloin se riitti. Voiko piippu tosiaan olla miehen mitta? Sitä Aronsonilta ostettua maaherran piippua Härkäniemi ihastelee ja kauhistelee ainakin parikymmenen sivun verran, palaten siihen yhä uudestaan. On myös tuomarin ankara piippu ja Antverpenin piippu. Lukija huokaisee, kun Härkäniemi viimein osaa valita, täyttää ja sytyttää piippunsa. Jo kasvoi hänellä tupakannälkä. Kuinkahan tahallista komiikkaa tämä tolkuton venytys?

Jostain syystä tuli tässä mieleeni pääkonsuli Heikki Tavela. Suuri elämännautiskelija oli tämä hyvä herra. Kerran oli ilo istua pitkähkö lounas hänen kanssaan siinä hänen lempipaikassaan Kasarmin ja Rikhardinkadun kulmassa. Puhuttiin paljon Sillanpäästä, jonka perheeseen Tavela kuului sisarensa avioliiton kautta. Sain seurata hänen komentelevaa tyyliään omassa ravintolassa. Kuulin suorasanaisia arvioita Helsingin muista ravintoloista ja niiden tasosta. Hienoa että Tavela ehti ja jaksoi vierailla Sillanpään Seuran 35-vuotistaipaleen juhlapuhujana Kämpissä toissa syksynä. Toivotan hänelle taivaallisia herkkupöytiä.