Maanantai 8.7.13

Nyt ei Matti Kuusela ehtinyt perehtyä kovin syvästi tähänastiseen Haanpää-tutkimukseen. Aamulehden haastattelu Matti Salmisen tulevasta kirjasta antaa erheellisen kuvan. Tykitetään "virallista" Haanpää-kuvaa eli Eino Kauppisen lähes 50 vuotta vanhaa elämäkertaa! Unohdetaan että tässä välissä on tullut Vesa Karosen, Kari Sallamaan ja Aarne Kinnusen kirjat sekä Juhani Koiviston väitöskirja. Lisäksi on julkaistu kirjekokoelmia ja päiväkirjoja. Salmisen ilmoittamat "paljastukset" (Haanpään rakkaus) on niissä jo kerrottu. Tietysti hyvä, jos uusia kirjeitä löytyy. Mutta Salmisen tähän saakka paljastamat novellilöydöt on ennenkin julkaistu.

Haanpäätä kannattaa kyllä tutkia, ja Piippolaan jalkautuminen on varmasti antoisaa. Tosin tutkijan kannattaa pitää lähdekritiikki kunnossa; kaikenlaisia juttuja siellä kuulemma Pentistä kerrotaan, ja yhä useampi on muistanut olleensa hyväkin tuttu kirjailijan kanssa. Salminen ei ole sielläkään ihan ensimmäisenä liikkeellä. Odotellaan kirjaa.

Käytiin nopsaan Helsingissä kääntymässä, käveltiin Kaivarissa (valtavasti valkoposkihanhia), syötiin hyvät lihapullat Café Ursulassa ja nähtiin vakava Hjallis Harkimo. Piipahdettiin myös Pasi Tammen atelieerissa tärkeällä asialla. Keräsin hyllystä vähän Volter Kilven aineistoa, Kustavin tapahtuma lähenee.