Maanantai 22.7.13

Syntyihän vilkas keskustelu Vepan baarissa pelin jälkeen, kun rovasti Sakari vähän sohaisi. Kun Pitko kirjoittaa yleensä omasta päästään tai asian vierestä, on syytä kertoa joskus todellisistakin väittelyistä. Sakari kehotti lukemaan Päivi Räsäsen puheen kokonaisuudessaan netistä, Kansanlähetysjuhlien sivuilta, jotta tietäisimme mitä ministeri todella on sanonut. Yleensä olemme kaikki täysin toimittajien armoilla, ja heidän antamansa kuva on enemmän tai vähemmän tarkoituksellisesti vääristynyt eli valikoitunut. Tästä on kokemusta. Alkutekstin äärellä vasta tiedämme, mitä on sanottu ja mistä pitäisi puhua.

Kohtuullista huutoa taisi pöydästämme kuulua, kun pääsimme vauhtiin ja sanat sinkoilivat Päivin puolesta ja vastaan. Mistä siis oikeastaan oli kysymys?

No minähän kotona heti luin Räsäsen puheen, ja yhdyn Sakariin täysin siinä, että ei siinä ainakaan lain vastustamiseen yllytetä – kaukana siitä. Eri asia on toteamus, että kaikilla meillä tulee tilanteita, jolloin oma vakaumus, oma käsitys, voi olla ristiriidassa lain vaatimuksen kanssa. Joka iikka meistä tunnisti tällaisen tilanteen, päivittäin. Poliisimme Esa olisi voinut kirjata sakkoja joka nupille. Hellänä miehenä hän kuitenkin armahti tunnustuksemme.

Sitä paitsi rohkenen olla siinäkin Sakarin kanssa samaa mieltä, että puhe on hieno ja monipuolinen julistus hedonismin ajan vinoutumia vastaan. Aborttikysymys liittyy vain yhtenä kohtana ihmisen nautinnonhalun vakavaan kritiikkiä. Tätä puheen laajempaa ydintä ei kukaan ole vaivautunut oikein ymmärtämään tai lukemaan. Lukutaito on kai aika korkealla kansassamme, mutta luetun ymmärtämisessä on edelleen vaikeuksia. Eri mieltä hyvin voi olla, mutta hyvä olisi edes tietää, mistä asiasta.

Peli meni muuten tavanomaisen heikosti omalta osaltani, toiset pojat kyllä pätkivät maaleja minkä kerkisivät.

Siivoiluksi ja paperipinkkojen järjestelyksi meni koko tuulinen ja harmaa loppupäivä, hyvä niinkin. Puhtaalta pöydältä voi taas uusia töitä alkaa. Käväisen Helsingissä, missä pohdimme tulevaan oopperaan liittyviä asioita heti huomenna aamutuimiin.