Lauantai 30.11.13

DDR-museo on tosiaan maineensa veroinen ja ehdottomasti käymisen arvoinen Kuinka niin harmaasta ja ikävästä aiheesta kuin elämästä Itä-Saksssa voi tehdä näin hauskan näyttelyn? Luukuista pullahtaa jos mitä yllätyksiä. Tuntuu melkein sopimattomnalta hymyillä kovan järjestyksen ja diktatuurin alaiselle elämänpirskeelle. Oli siinä sympaattisiakin puolia kuten rannoilla säilynyt alastomuuskulttuuri. Perustaana tasa-arvo: näin ei kukaan voinut kohota muita korkea-arvoisemmaksi. Paavolainen täötä saksalaista alastomuutta paljon käsittelee, mutta ei keksi tätä perustelua – terveyden, puhtauden ja kauneuden kyllä.

Sitä üoito mennä käytännössä kokemaan tässä lähellä Nürnberger Strassella sijaitsevaan Thermen-kylpylään. Siellä saunotaan ja uidaan perhekunnittain ja ventovieraiden kesken alasti miehet naiset, eikä ketään tunnu häiritseväm, päinvastoin. Marjakin mieltyi, ja nautiskelimme saunoissa,altaissa ja niiden reunoilla kolme tuntia. Koskahan Yrjönkadulla päästään samaan vapaamielisyyteen?

Intialaisravintolsa Calcutta on kiva paikka tuossa Outi Pakkasen suosittelemalla alueella Kur’dammin sivukaduilla.