Mustan joulun puolustus

Musta joulu on mukava. Se käärii ihmisen rauhoittavaan vaippaansa. On kiva istua lampun valossa sisällä, kun ulkona putoaa vettä ja räntää taivaan täydeltä.

Ei ole houkutusta tarpeettomaan reippailuun, kun maha hölskyy kinkkua ja sahtia. Kuntoa ehtii nostaa ja painoa pudottaa joulun mentyä. Legitiimi syy rajalliseen laiskotteluun on tervetullut. Jouluna saa luopua rutiineista ja periaatteista.

Huomasimme kuinka pienet lapsetkin käyttäytyvät mallikkaasti ja sävyisästi, kun eivät välillä lataudu pulkkamäessä tai käy lumisotaa. He tutustuvat tuoreisiin leluihinsa koko pienen sielunsa voimalla. Välillä he esittävät kotiyleisölle laulua ja piirileikkejä. Se olisi huomattavasti vaikeampaa ulkona  lumihangessa.

Kirjoja lukevalle kansalaiselle musta joulu on taivaan lahja. Uuden hehkeän kirjan sivut kääntyvät nojatuolissa vilkkaasti lapisten. Vanhoja, viisaudelle tuoksuvia opuksia voi kaivaa esiin hyllyn uumenista. Mitä räiskähtävämpi roiskeviima ikkunan takana, sen lämpöisemmin saa kääriytyä romanssiin Rooman torikahvilassa tai jahdata jalokiveä tropiikin saarella.

Lämpö ja rakkaus kukoistavat parhaiten kynttilän valossa. Lasi viiniä hehkuttaa olemusta lempeämmin kuin jäykkä kävely pakkasessa. Kun ei voi karata ulos, voi keksiä puolisolle semmoistakin sanottavaa, mikä ei valkean joulun valossa tulisi mieleenkään.

Sitä paitsi virtuaaliseksi muuttunut todellisuutemme jakelee auliisti satujoulun illuusioita valkoisia valheita rakastaville. Eri kokoiset ruudut, tabletit, taulutelevisiot ja musiikkivideot rävöttävät aamusta iltaan kuvia pettävän pumpulisesta joulu-unelmasta. Sen kun valitset amerikkalaisen, skandinaavisen tai venäläisen mallin, mutta paras oli  kyllä lumimyrskyn riivaama turkkilainen jalkapallostadion juuri joulun alla.

Jos sosiaalis-globaali omatunto uhkaa joulun raukeudessa torkahtaa, kannattaa vilkaista uutisia vaikkapa Etelä-Sudanista. Niihinkin on helpompi eläytyä, kun joulu on muutenkin musta. Syyrian kärsimykset uhkaavat jo loitota, mutta onneksi on suomalaisia näyttelijöitä niistä muistuttamassa.

Ajatelkaa myös kaikkien meidän öljylammityksen omistajien, aurauskalustojen vuokraajien ja talonmiesten yhteistä onnennirvanaa. Ei kukaan soita ja hälytä sakeana jouluaamuna kello viisi lumitöihin. Öljyn pinta laskee mittarissa raukaisevan hitaasti, uunien päästöt pienenevät, ilmasto iloitsee, pohjavedet solisevat.

Eikö siis mitään negatiivista mustassa joulussa? Nyt on oikein mietittävä. Ei tule mitään mieleen. Ellei lasketa sitä, että maailma näyttää ikävä kyllä juuri sellaiselta kuin se onkin. Mustalta, märältä ja määräaikaiselta.

27.12.2013