Uusi Vuosi 2014

Tähyilin kumpi tulisi aamupäivän lenkillä vastaan, mies vai nainen. Ei tullut kumpaakaan. Hiljainen oli kylätie. Jere Lepolan näin talonsa ikkunalasin läpi ja morjestin. Eiköhän se lasketa. Kustaa Vilkunan mukaan miehen kohtaaminen ensimmäiseksi tietää menestystä alkavalle vuodelle.

Vai onkohan tämä uskomus jo hylätty shovinistisena ja tasa-arvoisuuden vastaisena? Omat perityt taikansa saa kaiketi kumminkin pitää.

Tuli valitettavasti katsotuksi erään dokumentin uusinta presidentin puhetta odotellessa. Kukahan mahtoi olla tuo pyttyyntynyt ja pökkelömäinen tyyppi, joka yritti väkinäisesti seurustella silloisen vaimonsa kanssa? Muistelen etäisesti, että kuvauksissa oli jotain kireyttä ja ylimääräistä ärsytystä, joka kirkkaasti paistoi tuloksesta. Dokkarin on leikannut Teppo Tammi, joka asuu tuossa parinsadan metrin päässä Kierikkalan kylätien varressa. Täytyypä yllyttää poikaa salaa leikkaamaan muutamat osuudet pois siltä varalta, että tätä ohjelmaa vielä toistetaan hamaan hautaan saakka. Muutenhan se oli ihan herttainen, tarkoitan päähenkilön osalta.

Presidentti puhui asiaa, vähän värittömästi ja yleisellä tasolla, mutta Eurooppaa siinä kumminkin lujasti puolustettiin. Kunhan nyt kuulisivat siellä EU:n pääkonttorissa meidän Niinistön neuvoja. Jumalan siunaustakin toivotti, mikä on kaunis tapa.

Joulu 2013 052

Tauno poikkesi pirtissä kuusta katsastamassa (komean reheväksi havaitsi) ja kuulumisia kertomassa. Antamani sahti oli kuulemma maistunut. Hänkin aamun dokumenttia kommentoi omaan suoranuottiseen tyyliinsä. Jospa se haudattaisiin unohduksen syvään sammioon. Loppiaisaattona onkin sitten Ylivakerilla suuri sukukatselmus.

Konserttikin piti katsoa tai oikeastaan kaksi, ensin wieniläiset ja sitten Katrin juhla  Tampereelta. Monet muistot kulkivat. Tyyli säilynyt perinteisenä, eipä paljon muutoksia parissakymmenessä vuodessa siitä kun viimeksi näissä istuin. Yleisön suosio edelleen taattu, mikä on huomattava saavutus vuosikymmenten jälkeen.

Nostalginen, hieman tahmea, mietteliäs, eteenpäin katsova on vuoden ensimmäisen päivän tunnelma. Päätöksiä: äläpäs juokse enää kaikkiin tilaisuuksiin, mihin pyydetään. Nyt istut ja keskityt toden teolla töihisi. Liikut ja ulkoilet, tänään jo hyvä alku. Ja suuntaat riittävää huomiota rakkaaseen vaimoon ja muihin kanssaihmisiin niin kuin Niinistö käski. Ja lakkaat kaikkinaiset julkipelleilyt, niin hyvä tästä uudesta vuodesta vielä tulee.