Avajaisten huumaus

003

Olihan ne upeat avajaiset, ei voi muuta sanoa. Aina ne jaksavat parantaa, kisoista toisiin. Mutta näissä ei juhlinut vain uusin digi- ja pyrotekniikka, vaan myös taju kauneudesta ja historiasta. Ruhtinaallista teatteria, hivelevää balettia, hengästyttävää spektaakkelia ja suurenmoista urheilun juhlaa. Suomi marssi komeasti kuten näkyy.

Hesarin Ari Pusa valitti kahteen kertaan, ennen ja jälkeen avajaisten, että Venäjän historian läpikäynti  oli ”unettava”. Ehkä sellaisesta, jota historia ei kiinnosta. Meitä ei unettanut vähääkään. Hämmästyttävä oli Pietari Suuren purjehdus. Loistelias oli Tolstoi-jakso ja tanssiaiset ”Sodassa ja rauhassa”. Samoin Neuvostoaika taottiin tehokkaasti  punaväriseksi työn ylistykseksi. Olavi Paavolainen olisi ollut innoissaan tästä futuristisesta terässinfoniasta!

Paljon oli nerokkaita oivalluksia, ihmeellisiä visioita, ylenpalttisia ilotulituksia. Nekin vajaat olympiarenkaat, joissa oikea kulma iski silmää lumikiteenä, oli ihan pikantti lipsahdus. Jumalat tunnetusti vihastuvat liian täydellisestä suorituksesta.

Sellaiseen eivät yltäneet ainakaan avajaisten suomalaiset selostajat, joista Ville Haapasalo saa ansaitut haukkumiset Aamulehden Vesa Laitiselta. Hän ihmettelee, miksi suosittu näyttelijä ”piti raahata mumisemaan selostamoon latteuksia ja itsestäänselvyyksiä”. Haapasalo tuli ilmeisen valmistautumattomana studiooon ja yritti selvitä rennon karismansa varassa, mutta tiedot ja kommentit jäivät ohuiksi. Poika oli aivan ällikällä näkemästään ja kokemastaan. Tuntui ettei selostajia ollut informoitu kovin hyvin, monet henkilöt jäivät tunnistamatta.

Hesari yrittää omalta osaltaan boikotoida avajaisia (ei mitään etusivulla), siellä tarkkaillaan kisoja poliittiset silmälaput ojossa. Avajaisetkin olivat kuulemma Putinin näyttö sisäpoliittiselle areenalle – ei siis urheilumaailmalle? Katsotaan kuinka tiukasti tämä näkökulma pysyy mukana kun kilpailuihin päästään. Koska ruvetaan tunnistamaan erikseen jokainen homo urheilijain joukosta? Koska joku muodikas aseksuaali tulee kaapista?

Nyt lauantain aamupäivänä lautatemppuilijat ovat jo näyttäneet taitojaan, sinänsä hämmästyttäviä, mutta luvatut suomalaismitalit antavat odottaa itseään. Häikäiseviä kierteitä ja alastuloja nähtiin. Koskahan trapetsitaide pääsee olympialajiksi? Entä muut sirkusmuodot? Jäätanssi on niitä lähellä.

Nyt alkaa naisten yhdistelmähiihto, joten täytyy pitää pieni tauko kirjoittelussa.

Raisu taisto! Anna-Kaisa Saarinen oli hilkulla hiihtää mitalille. Mutta tuo Björgen on voittamaton ilmiö, vaikka Kalla riuhtaisi tosi naisekkaasti, ei vain auttanut. Ei ole vieläkään tullut sitä mitalien ropinaa, jota asiantuntijat ovat innoissaan ennustelleet. Tuskinpa tulee illan suussa miestenkään sprintistä, mutta katsotaan ennen kuin tuomitaan.

Mutta hyvin hiihtivät naiset, vaikka Ikaalisten Krista ei ihan toiveita täyttänyt. On hänellä vielä aikaa ja matkoja. Ja tämä Aikkuhan on ihan hirmu kunnossa, hyvältä näyttää. Jäädään odottelulle.

Tätä tää nyt sitten on, kisoja monta tuntia joka päivä. Jossain välissä on jatkettava kirjoittamista, aineistoa kertynyt ja tekstiä myös. Ei muuta kuin aamut tiiviisti käyttöön.