Marjan päivänä

Keskikesä 2014 047

Poimittu aamumarjat puskista, keitetty puurot ja kahvit, kirjoitettu korttiin kauniita ja todellisiakin ajatuksia, halattu herännyttä vaimoa ja astuttu pilvipoutaiseen päivään. Syyskesän portilla, ilma tuoksuu raikkaalta, taivas ylenee korkeammalle.

Helsingissä sujui hyvin, tavattu on taas kymmeniä kesän ruskettamia kirjaihmisiä, kilistetty maljoja, napsittu mainiota buffeeta, pientä juttua väännetty. Markun kanssa on luontevasti puhuttava vähän syvällisempiä, hän ei tyydy tavanomaisuuksiin. Uudet aforisminsa ovat ilmestyneet, juuri saimme postissa lämpimäiskappaleen. Sitä ryhdymme viisastuaksemme lukemaan ääneen toisillemme.

Tuskin kehtaisin Markulle tunnustaa, että toinen mukaan tarttunut kirja on tuo Jonas Jonassonin uusi huumoripommi Lukutaidoton joka osasi laskea. Junassa aloitin, ja heti nauratti. Mukana on enemmän  poliittista latausta kuin edellisessä, jonka tilannekomiikka on jokseenkin ylittämätöntä.

Jumpattiin ja saunottiin eilen ja katseltiin kisoja. Ei jaksanut Keskisalo tuon edemmäs, hyvä näinkin, sentään kaksi estemiestä matkassa. Minna Nikkanen hyytyi yllättävän matalaan korkeuteen. Mutta keihäsmiehet pitivät kutinsa, Pitkämäki ja Ruuskanen aivan suvereenisti, Etelätalokin hyvällä tuurilla täpärästi. Melkein meni hyvä saunavierailu Herran Tertun leirimontulla pipariksi, kun piti vähän väliä tarkkailla vanhan tukkikämpän telkkaria Artsin kanssa. Hauskaa oli silti.

Ilonaiheita on urheilurintamalla, huolia taasen korkeamman laulutaiteen areenalla. Vähän kohtuuttomasti Waltteri sai esiintyä inserteissä, kun laulun opetuksen ongelmia puitiin telkkarissa. Tertun saunalla olimme kaikki sitä mieltä, että Waltteri valitsi liian yksitoikkoisen ohjelmiston, vaan sitä melankolista Sibeliusta. Ooppera-aarioissa hän voisi päästää koko lavakarismansa valloilleen.

Eilen kun pääsin postin ääreen, suurin ilonaihe oli sittenkin Hesarin yleisönpalstalla harvinaisen hyvä kirjoitus ”Lukion on taisteltava pinnallisuutta vastaan” – kirjoittajina kolme SYK:n lehtoria Sinikka Herajärvi, Väinö Kuukka ja Tuula Uusi-Hallila. Olen tunnistavinani Tuulan terävän tyylin, mutta varmaan juttu on yhdessä ideoitu. Kerrankin jotkut kirjoittavat tässä pintaviihteen pauhinassa puhdasta ja tarpeellista järkeä. Leikatkaa talteen ja liimatkaa kaikkien koulujen ja virastojen ja ministeriöitten seinille! Siis Hesari eilen 14.8. -älkää missatko!

Jutun ydinlause: ”Monella nuorella on tekniset välineet hyvin hallussa. Vain sisältö puuttuu.” Niin totta, niin yksinkertaista. Ylivakerin Sanni aloitti esikoulun, ja Marjankin tyttärenlapset lähestyvät kouluikää, joten näitäkin asioita tulee seuratuksi, vaikka omat lapset ovat jo aika tukevasti omilla oksillaan.

Vieläkin tein Helsingissä viimeisiä korjauksia esipuheeseen ja viitteisiin, ja täältäkin lähetin Anssille yhden parannuksen, joten kirjan tekemisellä ei todellakaan ole loppua ennen kuin painokone konkreettisesti jyrähtää käyntiin. Voisinko viettää vapaan viikonlopun vain Jonassonia lukemalla, urheilua katsomalla ja huomenna Ylivakerin Manua (70)  juhlimalla?

15.8.2014

PS Sauli Niinistöllä ei ole vapaa eikä helppo viikonloppu; juuri nyt hän tapaa Putinin Shotsissa. Pokkana vaan. Kova naama!

PS2 Kuvahan on Hangosta heinäkuisella kiertomatkalla.