Hämeenkyrö nousee, hiihto romahtaa

Helmin juhlat 001

Onnitelemme Myllykolun Grand Old Ladya F.E. Sillanpään Seuran puolesta Jussi Niinenmaan kanssa.

Helmin juhlissa oli tiivis tunnelma, lämpöä riitti ja puheita sekä yleistä pulinaa. Kolme rovastia, yksi ex-pääjohtaja, yksi ex-pankinjohtaja ja yksi professori emeritus tervehtivät Helmiä valituin sanakääntein. Kaikki me Helmin poikaystävät olimme siis paikalla. Harvalla naisella on näin komeaa valikoimaa.

Kuten Ari Suutarla totesi: mitä enemmän pappeja, sen parempi ihminen. Uskoimme sen mielihyvin. Valittelin omassa puheessani sitä, että Helmi (90) ei ole enää aikoihin suostunut näyttelemään Myllykolussa. Ensi kesän roolit on jo jokseenkin täytetty, mutta tarjosin hänelle paikkaa tanssiryhmässä. Saas nähdä tärppääkö. Voi olla, että hän tyytyy vain jatkamaan lausuntaesityksiään, seuraava on kuulemma kuukauden päästä.

Huomiota kiinnitti Helmin ilosilmäinen tyttärentytär Minna Ylihärsilä, varsin nuori biokemian tohtori Turusta. Oli siinä muutakin salskeata jälkeläisjoukkoa. Onnistunut elämä tuottaa menestystä jatkossakin. Liki puolisataa onnittelijaa mahtui kahteen kamariin, kuohuviiniä, lohisoppaa ja kaffeeta kakkuineen nautittiin.

Helmin juhlat 021

Juhlakalu kahden rovastin (Hannun ja Arin) puristuksessa.

Hämeenkyröstä kuuluu muutenkin yllättävän hyviä uutisia näinä vaikeina aikoina. Kunta on kyennyt kääntämään tappiokierteensä 800 000:n euron ylijäämään! Miten se on onnistunut? Kuulemma Tulevaisuus tehdään yhdessä -hankkeella, joka on karsinut kunnan työpaikkoja, palkkamenoja ja myös sairaslomia. Onko työmotivaatio säilynyt vai tahti vain kiristynyt? Tulokset ainakin näyttävät parempaa suuntaa. Kunnanjohtaja Antero Alenius tähyää valitettavasti jo muita työpaikkoja. On hän nytkin edeltäjäänsä kauemmin kestänyt.

Kävelimme kotiin tuolta järven takaa sihisevässä tihkusateessa. Kun tänne ensi kerran tulin keskustelemaan mahdollisen Sillanpää-näytelmän kirjoittamisesta 43 vuotta sitten helmikuussa, en tosiaankaan arvannut, että siitä seuraa tällainen elinikäinen kiinnitys. Hämeenkyröllä on maaginen kosketus, ovat sen muutkin kokeneet. Minulla lisäksi vahvoja sukujuuria tänne. Helmi Tarkki erottui heti näyttelijöiden ensimmäisessä kokouksessa Mäntylässä. Laitisen Pentin kanssa hän sitten muodosti vuosikymmenen legendaarisen parin Sillanpään vanhempina.

Pressiklubi on parhaita ohjelmia tv:ssä, siinä puhutaan joskus ihan halkinaista asiaa. Tällä kertaa Päivi Räsänen sai osakseen suorastaan kunnioittavaa kohtelua. Enää vähän jaksettiin mälväistä hänen seksuaalikannoistaan. Mutta poikien oli todettava, että pikkuinen Kristillinen puolue on noussut vaikuttajan asemaan hallituksessa ja eduskunnassa. Miten se on tapahtunut? Räsänen on sisukkain ministeri, kohta ainoa Erkki Tuomiojan rinnalla, joka on jaksanut koko vaalikauden silmittömästä parjauksesta ja jopa autokolarista huolimatta. Kova nainen, sanoisin, pahana vikana se, että uskaltaa puolustaa vakaumustaan. Sitä ei meillä hevin sallita, olemmehan kaikki hyvin suvaitsevaisia…

Rakastanut Shakespeare kuuluu suosikkielokuviini, mutta ei se enää juhlapäivän jälkeen jaksanut vetää. MM-hiihdoissakin suomalaispanos on toistaiseksi vaatimaton. Yhdistetty meni aivan penkin alle. Toivomme jatkossa parempaa. Ellei tule urheilumenestystä, kansakunta masentuu, totesi jo Veikko Huovinen. Siihen ei olisi enää varaa. Näillä näkymin omat hiihtokelitkin on täällä menetetty.

21.2.2015